Bogardenkapel
Van kapel tot kunstruimte: de Bogardenkapel is tegenwoordig één van de locaties van het cultuurcentrum Brugge.
Kapel van het Bogardenklooster
In 1290 bouwden de Bogarden een eerste kapel voor hun convent langs de Katelijnestraat in Brugge. Het Bogardenklooster werd in 1513 overgenomen door het stadsbestuur en omgevormd tot een onderwijsinstelling voor wezen en kansarmen. In 1676, na de sloop van de vervallen, middeleeuwse kapel, werd op dezelfde plaats de huidige barokkapel gebouwd. De gevelnis aan de straatzijde was oorspronkelijk voorzien van een beeld van de heilige Laurentius, de patroonheilige van de Bogardenschool. Boven de nis prijken het wapenschild van de stad Brugge en het bouwjaar van de kapel.
Kunstruimte Bogardenkapel
Wegens gebrek aan financiële middelen werd de Bogardenschool in 1883 definitief gesloten. De voormalige kloostergebouwen kwamen ten dienste te staan van de Academie en later ook van de Nijverheidsschool. De kapel is, samen met andere delen van het voormalige kloostercomplex, sinds 1947 beschermd als monument. In 1975 werd de gebedsruimte gerestaureerd en herbestemd tot tentoonstellingsruimte onder leiding van de Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening van de Stad Brugge. Tot op heden wordt het voormalige gebedshuis gebruikt door de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten en door het Cultuurcentrum Brugge als tentoonstellingsruimte voor actuele beeldende kunst.
Andere herbestemde kerken
De Zande
De gerestaureerde kapel is herbestemd als ecologisch schoolgebouw voor de gemeenschapsinstelling en is voorzien van twaalf klaslokalen, een bibliotheek en een leraarskamer.
Waanders in de Broeren
Vanop de bovenste verdieping in deze boekhandel kan je de schitterende gewelfschilderingen van de 15de-eeuwse Broerenkerk van dichtbij bewonderen.
Lukas-K-Haus
De voormalige Lukaskirche werd omgedoopt tot Lukas-K-Hause. Het gebouw huisvest zestien appartementen, vier commerciële units, een dokterspraktijk en een kinderdagverblijf.