© Michiel Ton

BUNK-hotel Utrecht

Een hotel en een hostel in één: daarvoor moet je in de voormalige Utrechtse Westerkerk zijn.

Oude naam
Westerkerk
Locatie
Catharijnekade 9
3511 RT Utrecht
Routebeschrijving
Functie
Commercieel
Type bestemming
Herbestemming
Beschermingsstatuut
Monument
Parochiekerk
Voormalig

Van kerk ...

De Westerkerk behoorde oorspronkelijk tot een geheel van vier protestantse kerken in Utrecht die elk één van de windrichtingen vertegenwoordigden. Naast de Westerkerk blijft hier vandaag enkel de Noorderkerk van over, die tegenwoordig in gebruik is als moskee. De Oosterkerk en de Zuiderkerk werden respectievelijk in 1984 en in 1986 gesloopt.

De Westerkerk werd in 1891 opgetrokken onder leiding van A. W. van Beeck Calkoen. In 1955 werd het gebouw gerestaureerd waarbij de westgevel een nieuw uitzicht met trapgevel en klokkentorentje kreeg. Uiteindelijk werd de kerk in 2016 verkocht en vervolgens in 2018 onttrokken aan de eredienst.

© Michiel Ton
© Michiel Ton

... tot ho(s)tel

Op 20 juni 2019 opende het BUNK-hotel voor het eerst haar deuren in de Utrechtse Westerkerk. Vastgoedondernemers deden een beroep op architectenbureau OIII voor het ontwerp van dit bijzondere renovatieproject. De grote verscheidenheid aan ruimtelijke kenmerken in de verschillende delen van het gebouw resulteerde in een gevarieerd aanbod aan kamers. Daarenboven staat BUNK erom bekend een combinatie te zijn van een hotel en een hostel. Zo werden er naast 45 private kamers ook een 60-tal zogenaamde pods voorzien. Zo’n pod is een kleine slaapcapsule, uitsluitend voorzien van een bed, die je in dit geval kan afsluiten door middel van een verduisterend en geluidsdicht gordijn.

Ontmoeting en verwondering

Met deze zeer bescheiden slaappods wil BUNK inzetten op de gemeenschappelijke ruimte. Het schip van de kerk werd daarom omgetoverd tot bar, restaurant en lobby. De verbindende functie die de Westerkerk als openbare plaats had, nemen de nieuwe eigenaars mee in haar huidige bestemming als hotel. Het beschermde Quellhorst-orgel kreeg daarin een centrale plaats en wordt bovendien nog geregeld bespeeld bij avondconcerten. Want naast ‘ontmoeting’, zet men ook ‘verwondering’ hoog op de agenda. Met deze reden zijn er eveneens in de rest van het interieur nog verschillende verwijzingen naar de voormalige kerk te vinden. Een monumentale houten wand die sterk het uitzicht van de centrale ruimte bepaalt, bestaat hoofdzakelijk uit oude kerkbanken. Daarnaast kregen de galerij en de hoge ramen van de kerk extra aandacht in het nieuwe ontwerp.

© Anne de Graaf
© Anne de Graaf
  • © Michiel Ton
    © Michiel Ton
  • © Anne de Graaf
    © Anne de Graaf
  • © Anne de Graaf
    © Anne de Graaf

Andere herbestemde kerken