Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Cultuurcentrum Mechelen

Na een turbulente geschiedenis heeft deze voormalige kloosterkerk de rust hervonden als bedrijvig cultuurcentrum van Mechelen.

Oude naam
Minderbroederskerk
Locatie
Minderbroedersgang 5
2800 Mechelen
Routebeschrijving
Functie
Cultuur
Publieke ruimte
Type bestemming
Herbestemming
Beschermingsstatuut
Monument
Parochiekerk
Nee

Een lange geschiedenis

In 1231 stichtten de minderbroeders een groot kloostercomplex in Mechelen. De eerste kloosterkerk was een eenvoudig zaalkerkje dat echter al snel vernieuwd werd. De verbouwingen waren afgerond aan het begin van de 14de eeuw, maar een brand in 1342 richtte grote schade aan. De minderbroeders gingen over tot slechts een gedeeltelijke heropbouw van hun kerk. Nog meer vernielingen en plunderingen tijdens de woelige 16de eeuw leidden ertoe dat in 1606 nogmaals aangevangen werd met de bouw van een nieuwe kerk. Dit prestigieuze gebouw herbergde onder meer het praalgraf van Margareta van York (1503) en bevatte enkele schilderijen van Antoon Van Dijck. Nadat de broeders onder het Franse Bewind verjaagd waren, werd het klooster met de kerk gebruikt als kazerne en hooimagazijn.

© Cultuurcentrum Mechelen
© Cultuurcentrum Mechelen

Omvorming tot Cultuurcentrum

In het midden van de 20ste eeuw werden de voormalige kloostergebouwen gesloopt om plaats te maken voor het Cultuurcentrum, de Academie en het Conservatorium. Het ontwerp hiervoor werd geleverd door architect J. Lauwers. Tegen het moderne complex steekt de kloosterkerk, die beschermd werd in 1964, sterk af. Het duurde nog tot de jaren 1980 voor er met een restauratie werd gestart. Het oorspronkelijke dakgebint werd daarbij hersteld en in de zijbeuk werd een nieuw vloerniveau aangebracht. Van de originele afwerking van de kerk blijft echter maar weinig over. Het Cultuurcentrum Mechelen organiseert tal van activiteiten, waardoor ze tegenwoordig behoort tot de grote cultuurcentra van Vlaanderen.

Zaalverhuur

De voormalige Minderbroederskerk beschikt over twee zalen die gehuurd kunnen worden voor evenementen.

  • © Cultuurcentrum Mechelen
    © Cultuurcentrum Mechelen
  • © Cultuurcentrum Mechelen
    © Cultuurcentrum Mechelen
  • © Cultuurcentrum Mechelen
    © Cultuurcentrum Mechelen

Andere herbestemde kerken