Hotelkamer

Martin’s Patershof Mechelen

Sinds 2006 is de 19de-eeuwse kloosterkerk van de Mechelse minderbroeders in handen van de keten Martin’s Hotels. Authentieke elementen maken van het luxueuze viersterrenhotel een overnachtingsplaats met karakter.

Oude naam
Kloosterkerk Minderbroeders Mechelen
Locatie
Karmelietenstraat 4
2800 Mechelen
Routebeschrijving
Functie
Commercieel
Type bestemming
Herbestemming
Parochiekerk
Nee

Geschiedenis en evolutie

De geschiedenis van de minderbroeders in Mechelen zou teruggaan tot 1231. Ten tijde van de Franse Revolutie, omstreeks 1796, werd deze orde echter verdreven uit de stad. Enkele decennia later namen de minderbroeders opnieuw hun intrek in Mechelen. Van het destijds achtergelaten klooster bleef er dan niet veel meer over. In 1863 werd een nieuwe kapel opgericht die tien jaar later werd afgebroken om plaats te maken voor een nieuw klooster met bijhorende kloosterkerk. Architect Pierre Paul Stoop was verantwoordelijk voor het ontwerp van deze neogotische, driebeukige kerk. Aan het einde van de jaren ’90 bleek de kloosterkerk te groot geworden voor de inwonende franciscanengemeenschap. Hierop werd de kerk in 1999 onttrokken aan de eredienst en verkocht aan een vastgoedmakelaar.

Exterieur

Kloosterkerk als viersterrenhotel

Sinds 2006 is de voormalige kerk in handen van Martin’s Hotels, een hotelketen die er naar eigen zeggen een duurzaam ontwikkelingsproject in onder brengt. Door een nieuwe functie toe te schrijven aan historische gebouwen, tracht deze keten een deel van het gebouwde erfgoed over te kunnen dragen op toekomstige generaties. De 19de-eeuwse kloosterkerk van de minderbroeders werd zo heringericht als luxueus viersterrenhotel. Onder leiding van architect Dan Jonckers werden er 77 kamers gerealiseerd, verdeeld over zes verdiepingen. Door de onregelmatige vorm van de kerk zijn alle slaapvertrekken uniek. De inrichting van de kamers werd afgestemd op het historische en religieuze karakter van het gebouw. Enkele sfeervolle elementen, zoals de gekleurde glasramen, werden dan ook bewaard.

Martins patershof mechelen 10 small

Andere herbestemde kerken