2 gingelom

Cultuurhuis Den Dries

De neogotische kapel vormt samen met het nieuwe moderne dienstengebouw een kleinschalig cultuurhuis.

Oude naam
Sint-Rumolduskapel
Locatie
Groenplaats 20
3890 Gingelom
Routebeschrijving
Functie
Sociaal
Cultuur
Publieke ruimte
Type bestemming
Herbestemming
Beschermingsstatuut
Geen
Parochiekerk
Nee

Rumolduskapel

De neogotische bakstenen Rumolduskapel dateert van 1882 en werd ontworpen door architect Auguste Van Assche (1826-1907). De kapel bevindt zich in Klein-Vorsen, een gehucht van Montenaken, deelgemeente van Gingelom en is gelegen aan de stemmig geboomte Groenplaats in het hart van het gehucht.

Contrast van oude en hedendaagse architectuur

Nadat de kapel in onbruik was geraakt, werd ze op initiatief van de gemeente Gingelom omgevormd tot Cultuurhuis Den Dries. Voorafgaand aan de verbouwing die in 2005 plaatsvond, had het gemeentelijk facilitair bedrijf hier reeds verlichting, ventilatiesystemen en akoestische panelen aangebracht. De herinrichting van de kapel en de toevoeging van een nieuw dienstengebouw zijn uitgevoerd naar ontwerp van architectenbureau FCS. De kapel bleef daarbij grotendeels ongewijzigd.

Wel werd een nieuwe inkomsas en een vestiaire in de hoofdruimte van de kapel aangebracht. Het dienstgebouw, waaronder het sanitair en een dienstkeuken, huist in de contrasterende nieuwbouw rechts van de kapel. Het volume van het ontworpen bijgebouw sluit met een plat dak aan bij het volume van de kapel. Het bijgebouw valt op door het hedendaags materiaalgebruik en een strakke, massieve architectuur.

Gingelom cultuurcentrum den dries 3 0

Groene evenementenlocatie

Dit kleinschalige cultuurhuis wordt gebruikt voor activiteiten zoals tentoonstellingen en concerten. Ook evenementen zoals kerstmarkten of feesten kunnen er plaatsvinden.

Wil je Cultuurhuis Den Dries gebruiken als locatie voor jouw activiteiten of evenementen?

Andere herbestemde kerken