© Toerisme Stad Oudenaarde

Sint-Walburga

Dankzij het uitbouwen van een winterkerk in de kerk, gescheiden door een glazen wand, kan de geloofsgemeenschap in alle comfort erediensten bijwonen.

Oude naam
Sint-Walburga
Locatie
Markt z.n.
9700 Oudenaarde
Routebeschrijving
Functie
Spiritueel
Type bestemming
Valorisatie
Beschermingsstatuut
Monument, Stadsgezicht
Parochiekerk
Ja

Winterkerk

In het midden van jaren 2000 besliste de kerkfabriek van Sint-Walburga om een glazen wand te plaatsen die het koor volledig afsluit van de rest van de kerk. Op die manier toverde de kerkfabriek een deel van het gebouw - op maat van de parochiegemeenschap - om tot een 'winterkerk', die sneller kan opgewarmd worden.

Het koor biedt toch nog een maximumcapaciteit van ongeveer 300 personen voor de dagelijkse erediensten. Voor grotere vieringen op hoogdagen en huwelijks- of uitvaartmissen kan men de hele kerk gebruiken.

Glazen wand

De Sint-Walburgakerk bestaat uit twee samengevoegde kerken. In de zestiende eeuw bouwde men een groter, nieuw gedeelte tegen de oude vroeggotische kerk aan. Op die scheidingslijn bevindt zich vandaag de glazen wand.

Voor het plaatsen van de glazen wanden in 2000 nam de kerkfabriek een jonge ingenieur van Saint-Gobain Glassolutions onder de arm. Na overleg met de stad Oudenaarde en het Agentschap Onroerend Erfgoed, koos men voor het Spider System, een afsluiting met Spider Glass. Die methode werd ook gebruikt voor het dak van de herbestemde Sint-Rochuskerk in Ulbeek. De stad Oudenaarde ging akkoord om de helft van de werken te betalen. Het totaalbedrag kwam op 250.000 euro.

© Toerisme Stad Oudenaarde
© Toerisme Stad Oudenaarde

Open kerk

Deze collegiale parochiekerk behoort tot het netwerk van Open Kerken. Vrijwilligers zetten zich in om de kerk op regelmatige tijdstippen open te houden buiten de uren van de eredienst. De stad Oudenaarde biedt binnen haar toeristisch aanbod ook regelmatig rondleidingen in de kerk aan. Er vinden ook jaarlijks enkele concerten in de kerk plaats.

Andere herbestemde kerken