© Toon Grobet

Klaarchitectuur

Architectenbureau Klaarchitectuur maakte van kapel 'De Waterhond' hun nieuwe uitvalsbasis.

Oude naam
De Waterhond
Locatie
Breendonkstraat 41
3800 Sint-Truiden
Routebeschrijving
Functie
Kantoor
Type bestemming
Herbestemming
Beschermingsstatuut
Monument
Parochiekerk
Nee

Vele bestemmingen

De kapel 'De Waterhond' in Sint-Truiden behoorde toe aan het seminarie van het voormalige begardenklooster. De stichting van het klooster gaat terug tot de dertiende eeuw. De kapel was oorspronkelijk een zeventiende-eeuws breedhuis, dat als landbouwgebouw dienstdeed. In 1872 werd het omgebouwd tot een kapel door het toevoegen van een koor. De ruimte kende in het verleden verschillende bestemmingen: woonhuis, schuur, kapel, vredegerecht, academie en repetitieruimte.

Een architectendroom

De kapel kwam in 2013 in handen van architectenbureau Klaarchitectuur, die deze ruimte ombouwde tot hun nieuwe uitvalsbasis. De architecten kozen voor een grondige maar zachte restauratie. In het interieur verschenen vier witte, op elkaar gestapelde dozen die een mooi contrast vormen met de oude kapel. In de dozen is plaats voor een sanitaire ruimte, een technisch lokaal, bureaus, vergaderruimtes en een lift. De bovenste doos is geïntegreerd in de originele dakstructuur, wat de belevingswaarde ten goede komt. De gestapelde dozen benadrukken de verticaliteit van de ruimte en benutten de hoogte.

In het koor verscheen een keukenblok waarvan de plaats en de vorm verwijzen naar altaar en kruis. De muren behouden hun verweerde uitzicht en alle authentieke elementen blijven bewaard. Aan de glasramen is niets gewijzigd. De inkomdeur werd vernieuwd en de kapel is voorzien van de nieuwste technieken. De vloer werd opengebroken om een vloerverwarming te plaatsen die wordt aangestuurd door een condensatieketel. De geïsoleerde gestapelde dozen zijn voorzien van een warmtepomp en isolatie D.

© Valerie Clarysse
© Valerie Clarysse

Open voor publiek

In eerste instantie fungeert De Waterhond nu als werkplek voor Klaarchitectuur. Het architectenbureau zet echter wel regelmatig zijn deuren open voor externen. Zo zijn bezoekers of verenigingen die op een bijzondere locatie willen vergaderen of tentoonstellingen, recepties en concerten willen organiseren hier welkom.

© Valerie Clarysse
© Valerie Clarysse
 • © Toon Grobet
  © Toon Grobet
 • © Toon Grobet
  © Toon Grobet
 • © Toon Grobet
  © Toon Grobet
 • © Valerie Clarysse
  © Valerie Clarysse
 • © Toon Grobet
  © Toon Grobet

Andere herbestemde kerken