Img 7916

Cirkus in Beweging

Creativiteit ten top in de voormalige kapel van het Klooster Missionarissen van het Heilig Hart, sinds Cirkus in Beweging er haar onderdak vond.

Oude naam
Kapel van het Klooster Missionarissen van het Heilig Hart
Locatie
Ruelensvest 127
3001 Heverlee
Routebeschrijving
Functie
Sport
Type bestemming
Herbestemming
Beschermingsstatuut
Geen
Parochiekerk
Nee

Een staaltje modernistische architectuur in Heverlee

De kloostervleugel met kapel van de Missionarissen van het Heilig-Hart werd in 1937 gebouwd naar ontwerp van de Leuvense architect Victor Broos, die de vormentaal van de art deco en het modernisme op een zeer persoonlijke wijze interpreteerde. De kloostervleugel is constructief opgebouwd als een skelet in gewapend beton, omhuld door verzorgd metselwerk van donkerbruine baksteen in Noors verband met decoratieve blok- en rolverbanden en contrasterende omlijstingen in witte similisteen.

Op 2

Van een creatieve herbestemming gesproken

Sinds 1982 is het klooster eigendom van stad Leuven. De restanten van de kloostertuin zijn momenteel ingericht als stadspark.

In 2005 verhuisde het secretariaat van de Leuvense circusschool ‘Cirkus in Beweging’ naar de kapel waar de lessen toen al een tiental jaren plaatsvonden. In 2009 werd dankzij de logistieke steun van de stad Leuven een nieuwe ruimte op de zolder van de kapel ingericht. Toenmalig Schepen van Onderwijs Dirk Robbeets (SP.A) schoot te hulp en recupereerde een trap van het oude Philipsgebouw om de zolderruimte te verbinden met de zaal. Cirkus in Beweging deed voor de inrichting beroep op kunstenaar Jan Van Craesbeeck. Hij kwam hij op het idee om enkele onverkoopbare zware ladders om te vormen tot meubelstukken. Ze werden omgetoverd tot ladekasten, bureaus, spiegels en kapstokken.

Andere herbestemde kerken