© Jan Smets

Colomakerk

Uitgerust met een moderne technische infrastructuur, is deze parochiekerk buiten de uren van de eredienst uiterst geschikt als evenementenlocatie.

Oude naam
Sint-Jozef Coloma
Locatie
Tervuursesteenweg 20
2800 Mechelen
Routebeschrijving
Functie
Sociaal
Publieke ruimte
Sport
Type bestemming
Valorisatie
Beschermingsstatuut
Monument
Parochiekerk
Ja

Een neogotisch monument

Met haar achthoekige toren, volledige natuurstenen afwerking en grote glasramen, is de laat-neogotische Colomakerk, ontworpen door Edward Careels (1857-1933), een landmark in de Dijlestad. De kerk is sinds 2008 beschermd als monument.

Kerk in nood

Door de bouwvallige toestand van de kerk in de jaren 90 moest de parochie na de kerstnachtdienst van 1999 noodgedwongen elders onderdak vinden. De parochie gebruikte vanaf dan opnieuw de aanpalende parochiezaal 'Kranske' als kerk. De zaal deed voor de Hanswijkenhoek tot 1927 al eerder dienst als parochiekerk.

© Jan Smets
© Jan Smets

Viering en ontmoeting

Na 17 jaar werd de Colomakerk opnieuw plechtig geopend op 1 oktober 2017. De kerk blijft hoofdzakelijk een liturgische ruimte waar vieringen doorgaan voor de bloeiende lokale geloofsgemeenschap. Daarnaast stellen de parochieploeg en kerkraad Emmaüs (verantwoordelijk voor nog vier andere Mechelse kerken) de kerk open voor socioculturele activiteiten zoals tentoonstellingen, lezingen en vergaderingen, ...

Restauratiewerken

Het inrichten van de kerk als een liturgische ruimte en een ontmoetingsruimte voor de wijk, is het resultaat van restauratie- en inrichtingswerken die van start gingen in 2009. Van 2009 tot 2011 werden de daken en hoge gevels aangepakt. In 2015 begon de restauratie van de lagere gevels en glas-in-loodramen. In een derde fase werd het interieur onder handen genomen.

Dit project is het resultaat van constructief overleg tussen de kerkfabriek, de lokale geloofsgemeenschap, de stad Mechelen als bouwheer, de architecten (Beeck & Hermans bvba en Architectenburo Oostpool) en tenslotte het aartsbisdom. De financiering kwam van de stad Mechelen en de Vlaamse Overheid.

© Jan Smets
© Jan Smets

Investeren in techniek

Voor het multifunctionele gebruik heeft de kerkfabriek, dankzij de financiële steun van de lokale geloofsgemeenschap, geïnvesteerd in moderne technische infrastructuur: indrukwekkende verlichtingselementen, een performante geluidsinstallatie, monitoren, bedieningspanelen en vloerverwarming.

Niet in het minst springen de nieuwe 'boxen' in de zijbeuk in het oog. In de linkerbeuk is er via het systeem van 'box-in-box' een oplossing gevonden voor berging, sanitair en vestiaire. In de rechterbeuk geven nieuwe grote schuiframen onder de glasramen zicht op en toegang tot de pastorietuin. Buiten de uren van de eredienst kunnen allerlei evenementen en activiteiten doorgaan in de kerk.

© Jan Smets
© Jan Smets

Geïnteresseerd om de Colomakerk te gebruiken als locatie voor een activiteit of evenement?

 • © Jan Smets
  © Jan Smets
 • © Jan Smets
  © Jan Smets
 • © Jan Smets
  © Jan Smets
 • © Jan Smets
  © Jan Smets

Andere herbestemde kerken