Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Eindhovense studentenkapel

Deze kapel staat sinds haar ontstaan in het teken van de geloofsbeleving van studenten: opgericht als onderdeel van het Gymnasium Augustinianum, doet ze nu dienst als "ceremoniehuis" voor de universiteit.

Locatie
Kanaalstraat 6
5611 CT Eindhoven
Routebeschrijving
Type bestemming
Nevenbestemming (multifunctioneel gebruik)
Parochiekerk
Ja

Van gymnasiumkapel...

Gebouwd in 1924 als kapel van het Gymnasium Augustinianum van de Paters Augustijnen, dat eind jaren 1950 naar een nieuw gebouw verhuisde. Het architectuurhistorische belang van deze kapel ligt in de eclectische stijl, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek in baksteen. Het bouwwerk is een uitmuntend voorbeeld van de creaties van architect Dom Bellot.

... tot studentenkapel

Vanaf het midden van de jaren 1960 was de kapel in gebruik als oecumenische Studentenkapel. Tot eind 2016 vonden er wekelijkse vieringen plaats.

Wegens ambitieuze verbouwingsplannen voor het hele complex stopte het gebruik voor de erediensten van de Eindhovense Studenten Kerk (ESK) in 2017. Tussen 2017 en 2019 werd de kapel verbouwd tot "ceremoniehuis", voor alle mogelijke herdenkingen en vieringen. De nadruk ligt nog steeds op oecumenische vieringen die door een vaste ploeg van vrijwilligers worden omkaderd.

Dsc 0004 medium

Andere herbestemde kerken