MG 7207

Christus Geboorte

Deze Antwerpse neoromaanse Sint-Jozefkerk is sinds 2015 volledig overgedragen aan de Russische-orthodoxe parochie.

Oude naam
Sint-Jozef
Locatie
Loosplaats 2
2018 Antwerpen
Routebeschrijving
Functie
Spiritueel
Type bestemming
Herbestemming
Beschermingsstatuut
Monument
Parochiekerk
Voormalig

Neoromaanse kerk

De neoromaanse Sint-Jozefkerk aan het stadspark van Antwerpen was parochiekerk van 1868 tot 2004. De kerk is gebouwd naar een ontwerp van architect Eugeen Gife (1819-1890). Het gebouw werd ernstig beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De onherstelbare glasramen werden in 1965-1966 vervangen door ramen naar het ontwerp van Jos Hendrickx.

Dscn2349

Russisch-orthodoxe overname

Sinds 2000 stelde de kerkfabriek het gebouw ter beschikking voor medegebruik door de Russisch-orthodoxe geloofsgemeenschap. Toen in 2004 de parochie ingelijfd werd bij de nabijgelegen parochie van de Heilige Geest, onttrok de bisschop het kerkgebouw aan de eredienst. Vanaf dan werd Sint-Jozef officieel een herbestemde kerk.

Sindsdien verhuurde de kerkfabriek van de Heilige Geest het gebouw aan de Russisch-orthodoxe gemeenschap die uiteindelijk op 1 maart 2015 het eigenaarschap overnam. Omdat het gebouw een christelijke kerk blijft, veranderde er niet zoveel in het interieur. De nieuwe geloofsgemeenschap introduceerde wel enkele kenmerkende orthodoxe aspecten zoals tapijten, iconen en een iconostase.

Bisschop Mgr. Johan Bonny overhandigt de symbolische sleutel aan de orthodoxe Aarstbisschop Simon van Brussel

Andere herbestemde kerken