© artblanc

Spirito

Sinds 2010 komen er opnieuw mensen samen in de voormalige anglicaanse kerk Church of the Resurrection. Niet om te bidden, maar wel om te eten, te drinken en te dansen.

Oude naam
Church of the Resurrection
Locatie
Stassartstreet 18
1050 Elsene
Routebeschrijving
Functie
Sociaal
Publieke ruimte
Commercieel
Type bestemming
Herbestemming
Beschermingsstatuut
Geen
Parochiekerk
Voormalig

Een eerste anglicaanse kerk

Doordat de eerste koning van België, Leopold I, van oorsprong anglicaans was kreeg de anglicaanse kerk in Brussel daadwerkelijk voet aan de grond. Leopold bekeerde zich tot het katholicisme omwille van zijn koningschap, maar stond op de oprichting van een anglicaanse kerk in het Brusselse. Zo kregen Charles en Jean Jenkins, respectievelijk zoon en kleinzoon van Evan Jenkins (eerste predikant en kapelaan van Leopold I), in het begin van de jaren 1870, de opdracht om in de Stassartstraat de Church of the Resurrection te bouwen. Op 23 oktober 1874 werd het driebeukige gebouw met toren en bijgebouw in neogotische stijl, ingewijd en zo ook de officiële plaats van bijeenkomst voor de anglicaanse congregatie. Nog geen eeuw later, bij de samenvoeging van de congregatie met deze van de Church of Christ tot de huidige Church of the Holy Trinity in 1958, kwam het kerkgebouw leeg te staan.

Van winkelruimte naar nachtclub

De benedenverdieping van de voormalige kerk werd lang gebruikt als winkelruimte voor de aanpalende Hema op de Elsensesteenweg. Tot architect en ondernemer Francesco Ravo toevallig op het toen erbarmelijke gebouw stootte. Het kostte Ravo drie jaar en twee miljoen euro aan renovatiewerken om het kerkgebouw in ere te herstellen als ontmoetingsplaats, zij het van niet-religieuze aard. De nachtclub en evenementenlocatie wordt nu beheerd door de groep Art Blanc.

© artblanc
© artblanc

Inrichting

Conceptdesigner Will Erens en zijn team PureSang verzorgden de inrichting van het kerkgebouw. Onder meer door de installatie van een platform dat de ruimte gedeeltelijk overspant, ontstaat er een oppervlakte van 800 m². De kerk is voorzien van een professionele keuken, drie verschillende bars, een receptiebalie, een vestiaire en een rokersruimte. De modulaire ruimtes bieden plaats aan 20 tot 650 personen. Sanitair en opslagruimten zijn er in de kelderverdieping. Het geheel is uitgerust met moderne apparatuur voor licht en geluid en een lift voor minder mobiele personen.

  • © artblanc
    © artblanc
  • © artblanc
    © artblanc
  • © artblanc
    © artblanc
  • © fc
    © fc

Andere herbestemde kerken