© Iris Duvekot

Bizar-Bazar

De stijlvolle herbestemming van dit kerkgebouw maakt op creatieve wijze gebruik van de aanwezige inrichting.

Oude naam
Evangelisch Lutherse Kerk
Locatie
Spoorwegstraat 10
6828 AS Arnhem
Routebeschrijving
Functie
Publieke ruimte
Commercieel
Type bestemming
Herbestemming
Beschermingsstatuut
Monument
Parochiekerk
Nee

Evangelisch Lutherse Kerk

Sinds 1644 organiseerde de Evangelisch Lutherse Gemeenschap kerkdiensten in Arnhem. Oorspronkelijk werden deze gehouden aan de Korenmarkt, maar plaatsgebrek dwong de gemeenschap tot de bouw van een nieuw godshuis op de Spoorwegstraat. De neogotische zaalkerk met halfronde apsis en slanke toren werd in 1896 door de ingenieur A.R. Freem ontworpen en in 1897-1898 gebouwd. De kerk is door middel van een gang verbonden met een smalle kosterswoning. In tegenstelling tot de neogotische kerk is het ontwerp van de kosterswoning beïnvloed door de neorenaissance.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog viel de kerk aan vernieling ten prooi, waardoor het zuidelijke gedeelte van de kap, de ramen en de inrichting hersteld moesten worden. Volgende verbouwingen vonden plaats in de jaren 1980, waarbij een aantal glas-in-loodramen werden toegevoegd. Het kerkinterieur is rijk uitgevoerd.

Creatief en duurzaam hergebruik

In 2017 maakte de kerkgemeenschap bekend dat ze het onderhoud van de kerk niet meer kon financieren. Bijgevolg werd het kerkgebouw van haar functie ontdaan en verkocht. De nieuwe eigenares doopte de kerk om tot een nieuw horeca-complex met hotel en restaurant. Hierbij doet de voormalige kerk letterlijk dienst als een gang tussen twee stadsdelen, aangezien de voordeur van de kerk gericht is op het stadscentrum en de achterdeur toegang verleent tot het Modekwartier.

Bij de herbestemming van de kerk poogden de ontwerpers het interieur van de kerk duurzaam te hergebruiken. Het casco van de kerk werd in stand gehouden en alle toevoegingen kunnen worden weggehaald, zonder daarbij de oorspronkelijke kerk te beschadigen. Verder werd het meubilair op een creatieve manier hergebruikt, zodat de inrichting van de kerk bewaard bleef. Zo werd het spreekgestoelte een plantenbak en vormen de koorbanken winkelschappen. De kerkbanken werden omgevormd tot diverse meubels, zoals barkrukken en nachtkastjes.

  • © Iris Duvekot
    © Iris Duvekot
  • © Iris Duvekot
    © Iris Duvekot
  • © Iris Duvekot
    © Iris Duvekot
  • © Iris Duvekot
    © Iris Duvekot

Andere herbestemde kerken