© Taste M

Taste M

Hemels genieten doe je in deze voormalige congregatiekapel, waar je met Taste M een uniek smaakbelevingscentrum vindt in een prachtig historisch kader.

Oude naam
Congregatiekapel en kannunikswoning
Locatie
Sint-Romboutskerkhof 3
2800 Mechelen
Routebeschrijving
Functie
Sociaal
Cultuur
Publieke ruimte
Commercieel
Type bestemming
Herbestemming
Beschermingsstatuut
Geen
Parochiekerk
Nee

Kanunnikswoning van de Zestig Gebroeders

De kannunikswoning is een gebouw uit de zestiende eeuw. De woning bleef bijna twee eeuwen in de handen van de Zestig Gebroeders van het Sint-Romboutskapittel, tot het tijdens de Franse Revolutie openbaar werd verkocht. Omstreeks het midden van de negentiende eeuw kwam de kannunikswoning in de handen van de Mechelse kannunik Dhanis; daarna bleef ze eigendom van de kerkfabriek.

Congregatiekapel

De congregatiekapel werd in 1856 opgetrokken naast de kanunnikwoning in opdracht van de Mechelse Congregatie van Dienstmaagden van Maria. Architect P.J.A. De Cocq ontwierp het gebouw in een eclectische stijl op een rechthoekige plattegrond. Tot de ontbinding van de congregatie in 1949 veranderde er weinig aan de kapel.

Een eerste herbestemming

Vanaf 1985 huurde de Archeologische vereniging Oud-Mechelen de woning en de kapel en stond ze in voor de renovatie. Vanaf 2004 nam Contour Mechelen de gelijkvloerse verdieping in als kantoorruimte, en op de bovenverdieping vond de Jazzzolder haar intrede. In de kapel werden op dat moment concerten georganiseerd.

The Cellar, The Chick & The Chapel

De kerkfabriek verkocht het huis en de kapel in 2017. De nieuwe eigenaars restaureerden de gebouwen met de bedoeling er een smaakbelevingscentrum te beginnen. Het complex werd onderverdeeld in drie concepten: "The Cellar", een kaas- en wijnbar in de 16de-eeuwse kelders, "The Chick", een kippenrestaurant op de gelijkvloerse verdieping, en "The Chapel" in de kapel. Hier worden concerten, theatervoorstellingen, exposities en recepties georganiseerd.

  • © Taste M
    © Taste M

Andere herbestemde kerken