AR&A architecte

La chapelle du Collège Notre Dame

De in onbruik geraakte schoolkapel van het Collège Notre-Dame in Basse-Wavre werd getransformeerd tot multimediale ruimte.

Oude naam
La chapelle du Collège Notre Dame
Locatie
Rue du Calvarie
1300 Wavre
Routebeschrijving
Functie
Onderwijs
Type bestemming
Herbestemming
Beschermingsstatuut
Monument
Parochiekerk
Nee

La chapelle du Collège Notre Dame

Het Collège Notre-Dame in Basse-Wavre, opgericht in 1839, is een voormalig aartsbisschoppelijk college dat was ondergebracht in de gebouwen van de voormalige priorij van Basse-Wavre. Tijdens de periode van 1904 tot 1912 werden deze gebouwen grotendeels afgebroken op initiatief van de kanunnik Jean De Raedtechter. Het huidige, neo-traditionele schoolgebouw met kapel kwam er in in de plaats. Naast de imposante afmetingen van de schookapel zijn de glasramen van Edouard Steyaert uit 1921 beeldbepalend. Na nog te hebben dienstgedaan als theaterzaal en opslagruimte raakte de kapel in de jaren 1960 in onbruik.

Van schoolkapel naar multimediale ruimte

Van 2003 tot 2004 volgde een restauratie en herbestemming door AR&A Architecte tot multimediale ruimte met onder andere een bibliotheek, een projectiezaal en een lerarenkamer. Om dit te kunnen realiseren werd de ondergrond gestabiliseerd. In het interieur van het gebouw, dat gekenmerkt wordt door rode bakstenen en vele glasramen, zijn er aan de hand van moderne materialen zoals metaal en beton twee verdiepingen toegevoegd. De nieuwe constructie werd opgehangen aan betonnen zuilen om de bestaande muren niet te veel te belasten. Bij de aanpassing van het gebouw werd heel bewust de sfeer en de ruimtelijke structuur van de kapel behouden. De indeling van het ontwerp houdt rekening met de ruimtelijke kenmerken van de kapel zoals natuurlijke lichtinval. De nodige technische ruimtes zoals een lift en het sanitair zijn samengevoegd in een volume aanpalend aan de kapel. Aan het exterieur van het gebouw werd bij de herbestemming niets veranderd.

Het project heeft de prijs stedenbouw en architectuur van de provincie Waals-Brabant gewonnen in de categorie niet-residentieel.

 • AR&A architecte
  AR&A architecte
 • AR&A architecte
  AR&A architecte
 • AR&A architecte
  AR&A architecte
 • AR&A architecte
  AR&A architecte

Bronnen

Andere herbestemde kerken