Img 0791

De Passage

Na tal van herbestemmingen, is de Sint-Martinuskerk uitgegroeid tot een commercieel centrum met winkels, horecazaken, polyvalente ruimtes en een officieel fietsinfopunt.

Oude naam
Sint-Martinuskerk
Locatie
Sint-Martensstraat z.n.
9600 Ronse
Routebeschrijving
Functie
Commercieel
Type bestemming
Herbestemming
Beschermingsstatuut
Monument
Parochiekerk
Voormalig

Vele herbestemmingen

De oude Sint-Martinuskerk gaat terug tot de romaanse periode. In de vijftiende eeuw en de eeuwen nadien vonden echter grondige vernieuwingen plaats met vele aanpassingen en uitbreidingen.

Op het einde van de negentiende eeuw wilde men aanvankelijk opnieuw verschillende verbouwings- en restauratieplannen uitvoeren, maar in 1891 hakte de kerkfabriek de knoop door en besloot ze om een nieuwe parochiekerk te bouwen, waarnaar het Heilig Sacrament vijf jaar later overgebracht werd.

De afgedankte kerk kreeg daarna tal van andere herbestemmingen als een houtzagerij, een cinema, een garage en zelfs een woonplaats.

Img 0812

Commercieel centrum

Vandaag is de kerksite inmiddels door een projectontwikkelaar getransformeerd commercieel centrum. Op de gelijkvloerse verdieping kunnen handelaars winkelruimtes huren aan een doorgang tussen het Albertpark en het Sint-Hermeskwartier. Er zijn ook tal van eetgelegenheden, polyvalente ruimtes en een officieel fietsinfopunt van de Vlaamse Ardennen met fietsenverhuur en een fietsvriendelijke horecazaak.

Een zaal in de Passage huren?

Andere herbestemde kerken