HAVN church
Deze vroegere Noorse Zeemanskerk in Antwerpen, tot 2014 de oudst dienstdoende zeemanskerk ter wereld, is nu een prachtige evenementenlocatie.
Een zeemanskerk
De Noorse Zeemanskerk of 'Betlehemskirken' werd ingewijd op 3 augustus 1870 en was de oudst dienstdoende zeemanskerk ter wereld. De kerk stond open voor medegebruik door de Spaanse adventisten en de Chinese leden van de Pinsterbeweging. Nu resten er in Antwerpen nog twee actieve pastorale zeemansmissies, namelijk het Antwerp Seafarer's Centre dat verschillende christelijke zeemansmissies verenigt en de Finse Zeemanskerk. De Noorse Zeemanskerk maakte deel uit van een netwerk van missievestigingen van de Noorse staatskerk.
Het gebouw
In 1868 kochten de Noren een stuk grond aan aan pas geopende Italiëlei, waarop een eerste kleine neogotische kerk verrees naar ontwerp van architect Charles Dens (1842-1928). Het complex kwam tot stand tijdens de grote infrastructuurwerken voor de aanleg van de Waaslandtunnel. Architect Adolphe Van Coppernolle (1881-1953) kreeg ook een aanpalend perceel ter beschikking en realiseerde in 1928-1929 een missiegebouw in traditionalistische stijl en - volgens de verruimde sociale en culturele opdracht van de pastoraal - met veel nevenruimtes. De kleine toren werd vervangen door een campanile. Bij nieuwe grote infrastructuurwerken rond 1950 kwam de kerk volledig vrij te staan. Ingenieur Richard Fontaine vervolledigde het missiegebouw met een nieuw gevelfront en een aangepaste oriëntatie. De ingreep ging gepaard met wijzigingen aan het interieur door architect Cor Peeters.
Exclusieve evenementen
De kerk werd in 2014 verkocht omdat er niet meer veel Noren in Antwerpen wonen. De gemeenschap nam intrek in een nieuwe en kleinere kerk. Na het onttrekken van de kerk aan de eredienst nam een ecologisch designbedrijf haar intrek in de voormalige kerk. Ondertussen gaat de oude Zeemanskerk door het leven als evenementenruimte onder de naam HAVN church. Deze omschakeling was mogelijk zonder grote ingrijpende veranderingen aan het gebouw.
Andere herbestemde kerken
De Oase, PZ Campus Amedeus
Ontdaan van alle katholieke symboliek, is de vroegere thuiskapel van de Broeders van Liefde nu een oase van rust, bezinning en therapie.
Bergkerk
De Bergkerk werd als één van de grootste overdekte ruimtes in de binnenstad van Deventer omgedoopt tot kwaliteitsvol cultuurcentrum.
Engelenburcht
Deze veelzijdige kloostersite met zijn rustgevende tuinen herbergt een sociale campus, een bedrijvencentrum, een ruimte voor seminaries en optredens en een dagopvang voor zorgbehoevenden.