3 foto tc plus

De Oase, PZ Campus Amedeus

Ontdaan van alle katholieke symboliek, is de vroegere thuiskapel van de Broeders van Liefde nu een oase van rust, bezinning en therapie.

Oude naam
Huiskapel van de Broeders van Liefde in PZ Campus Amedeus
Locatie
Deurnestraat 252
2640 Mortsel
Routebeschrijving
Functie
Kantoor
Zorg
Type bestemming
Herbestemming
Beschermingsstatuut
Geen
Parochiekerk
Nee

Van huiskapel naar een oase van rust voor iedereen

Op de site van Sint-Amadeus stonden twee kapellen. De kloosterkapel was de huiskapel van de Broeders van Liefde. De patiënten konden in een andere kapel terecht. Later stelden de broeders hun huiskapel twee dagen per week ter beschikking van het psychiatrisch ziekenhuis. Nadat de laatste broeder uit Mortsel vertrok in januari 2015, kwam het klooster leeg te staan en had de kapel geen functie meer.

Om een nieuwe bestemming voor de kapel te vinden, werd een werkgroep opgericht die alle vrijheid verkreeg van Broeder Overste Luc Lemmens. Er werd besloten om beroep te doen op het ontwerpbureau tc plus. Hun werk in de herbestemming van de kapel van de Broeders van de Christelijke Scholen tot de ‘Kapel van de Ontluiking’ in Groot-Bijgaarden, had indruk gemaakt. Er werd besloten om de katholieke symboliek van het gebouw te vervangen door een neutraal concept, waardoor het gebruik vrij staat voor alle bezoekers.

1 foto tc plus

Gebed en therapie

Het gebouw is verdeeld in verschillende ruimtes, waaronder een grote zaal, een bureau, een mysterieruimte, een kleine kapel, een ruimte om ‘kaarsjes’ te branden en een witte ruimte. De witte ruimte doet dienst als een islamitische gebedsruimte, met een fijne gele lijn die de richting van Mekka aanduidt. In de kapel vinden groeps- en relatietherapieën plaats. De mysterieruimte functioneert als een stilte- en gebedsruimte.

Naast een intern gebruik, staat de kapel ook dagelijks open voor het publiek. De kapel heeft dus een volledig nieuw jasje gekregen. Al het meubilair werd door de broeders verwijderd en opgeslagen. Tc plus bracht verschillende nieuwe wanden en een parketvloer aan, die corresponderen met het stenen gewelf.

3 foto tc plus

Bronnen

MULTIVERSUM - PZ Campus Amedeus

Dries Lecluyse, coördinator Dienst Zinzorg en Pastoraal bij PC Sint-Amedeus

Andere herbestemde kerken