© Sint-Katarinakerk

Blok@kerk Sint-Katarina

Wil je jouw studieresultaten verbeteren? Probeer dan eens te studeren in een kerk!

Oude naam
Sint-Katarinakerk
Locatie
Sint-Katarinastraat 124
8310 Assebroek
Routebeschrijving
Functie
Onderwijs
Type bestemming
Valorisatie
Nevenbestemming (multifunctioneel gebruik)
Beschermingsstatuut
Geen
Parochiekerk
Ja

Studeren in de kerk

Al enkele jaren gaan op verschillende plaatsen in Vlaanderen kerken en kapellen open om plaats te bieden aan studerende jongeren die op zoek zijn naar stilte, rust en gemeenschap. Het zijn deze kernpunten die ook in Assebroek voor een match zorgen tussen jonge gezinnen, jongeren en de kerk. De kerkfabriek van de Sint-Katarinakerk stelt, met steun van de Pastorale Eenheid Sint-Trudo en de jongerenwerking van het bisdom Brugge (IJD), de kerk een maand lang twaalf uur per dag open voor blokkende studenten. Enkel op zondag is de kerk exclusief behouden voor de eredienst. De kerkfabriek en de parochie zijn er zich van bewust dat het kerkenlandschap evolueert en dat naast de misvieringen ook passende nevenactiviteiten mogelijk zijn. Deze vormen een uitgelezen kans om jongeren te betrekken en te tonen dat de parochie een warme gelovige gemeenschap is met aandacht voor belangrijke momenten voor jong en oud.

Blok-peters en blok-meters

Om dit project te realiseren steunt men op heel wat vrijwilligers. Naast de vrijwillige inzet van de kerkfabrieksleden zijn er vele enthousiastelingen bereid gevonden om gastvrouw of gastheer te zijn. Ze gingen gretig in op een oproep in Kerk & leven van de Pastorale Eenheid Sint-Trudo om blok-meter of blok-peter te worden. De meters en peters zorgen voor een huiselijke sfeer, voorzien voldoende water en versnaperingen, en houden een oogje in het zeil. De studenten kunnen gebruik maken van het wifi-netwerk, de sanitaire voorzieningen en verpozen kan in de speciaal voor hen toegankelijke pastorietuin.

© Sint-Katarinakerk
© Sint-Katarinakerk

Blok@Kerk in West-Vlaanderen

De blokmaand in de Sint-Katarinakerk ging van start met een feestelijke viering in het bijzijn van onder andere de schepen van Jeugd, die het project alleen maar kon toejuichen en zijn hoop uitsprak dat nog andere Brugse kerken het voorbeeld zouden volgen. De kerk in Assebroek staat niet alleen met dit initiatief. Ook in Oostende, Kortrijk, Poperinge, Sint-Pieters-Kapelle en Hoeselt kunnen studenten terecht voor een stille en inspirerende plek om te studeren.

Wil jij ook eens studeren in een West-Vlaamse kerk?

  • © Sint-Katarinakerk
    © Sint-Katarinakerk
  • © Sint-Katarinakerk
    © Sint-Katarinakerk
  • © Sint-Katarinakerk
    © Sint-Katarinakerk

Bronnen

Kerknet.be - IJD

Kerk & leven, 24, 2018, weekkrant 13 juni

Gesprek met Mieke De Jonghe, Parochieassistente Pastorale Eenheid Sint-Trudo Assebroek, 19 juni 2018

Andere herbestemde kerken