© Arjan de Boer

Metaal Kathedraal

Vandaag is de Metaal Kathedraal uitgegroeid tot een vrijplaats waar ecologie, natuur, cultuur, kunst, wetenschap en cultureel ondernemerschap samenkomen.

Oude naam
Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart
Locatie
Rijksstraatweg 20
3545 NA Utrecht
Routebeschrijving
Functie
Sociaal
Cultuur
Publieke ruimte
Commercieel
Type bestemming
Herbestemming
Beschermingsstatuut
Geen
Parochiekerk
Voormalig

Neogotische parel

De van oorsprong neogotische kerk is gebouwd aan het einde van de jaren 1850 voor de parochie van de Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming. Het kerkgebouw aan de Rijksstraatweg in Utrecht is van de hand van de Nederlandse architect Herman Jan van de Brink (1816-1883). Aan de noordzijde was er oorspronkelijk een toegangsportaal met twee torens en aan weerszijden van het schip waren er kapellen onder lessenaarsdaken. Het meest opmerkelijke element van het gebouw is vandaag nog steeds de steekbalkenkap.

© BuitenBusiness.nl
© BuitenBusiness.nl

Metamorfose

Om het groeiende aantal kerkgangers beter te kunnen herbergen, werden er in de jaren dertig van de twintigste eeuw plannen gesmeed om elders een nieuwe en grotere kerk te bouwen. In 1941 opende de nieuwe kerk haar deuren. Nog in datzelfde jaar kocht de Amsterdamse firma J.A. Bon de in onbruik geraakte Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart aan de Rijksstraatweg met de bedoeling er een zijspanfabriek te huisvesten. De bisschop keurde het plan goed onder de voorwaarde dat het pand niet meer als kerk herkenbaar zou zijn.

Die maatregel had grote gevolgen: men verving alle herkenbare gotische bouwonderdelen en bouwde aan weerszijden van het schip een zijbeuk om kantoren in onder te brengen. Bovendien kwam er een tussenvloer in het gebouw die de ruimte in twee verdiepingen indeelt. De zuidzijde van de kerk, met koorpartij en sacristie, die niet aan de straatkant ligt, ondergingen geen structurele veranderingen

© Metaal Kathedraal
© Metaal Kathedraal

Culturele onderneming met hart voor de buurt

In 2011 trekt theatermaakster Maureen Baas in het gebouw. Vanaf dan gaat het kerkgebouw de geschiedenis in onder de naam Metaal Kathedraal. Vandaag is de Metaal Kathedraal uitgegroeid tot een vrijplaats waar ecologie, natuur, cultuur, kunst, wetenschap en cultureel ondernemerschap samenkomen. Naast vaste ateliers voor kunstenaars zijn er ruimtes beschikbaar voor projectmatig gebruik. Dit kan gaan van het opzetten van installaties, exposities of voorstellingen over het geven van workshops tot het houden van fotoshoots, vergaderingen, bruiloften en bedrijfsevenementen. Tegelijkertijd wil het complex ook een buurthuis voor de dorpsgemeenschap van Vleuten-De Meern zijn.

Ruw karakter

De opbrengst van culturele activiteiten, zoals exposities en film- en theatervoorstellingen, samen met gemeentelijke subsidies zorgen mee voor de financiering van de restauratie van het gebouw. Bij de restauratie, die stap voor stap wordt aangepakt, hecht men veel belang aan het behoud van de gelaagdheid en het ruwe karakter van het gebouw. Bij de verbouwing van de kunstenaarsateliers in de zijbeuken is gewerkt met duurzame materialen, zoals schapenwol en een sedum dakbedekking. Ook het zadeldak is vernieuwd om verder verval en mogelijke beschadiging van de steekbalkenkap te voorkomen.

© Metaal Kathedraal
© Metaal Kathedraal

Een zaal in de Metaal Kathedraal huren?

  • © Fotograaff
    © Fotograaff
  • © Metaal Kathedraal
    © Metaal Kathedraal
  • © Arjan de Boer
    © Arjan de Boer
  • © Metaal Kathedraal
    © Metaal Kathedraal
  • © Metaal Kathedraal
    © Metaal Kathedraal
  • © Metaal Kathedraal
    © Metaal Kathedraal
  • © Metaal Kathedraal
    © Metaal Kathedraal
  • © Metaal Kathedraal
    © Metaal Kathedraal
  • © Metaal Kathedraal
    © Metaal Kathedraal

Andere herbestemde kerken