Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Concertruimte Jezuïetenkerk.be en Cultuurcampus Lier

Deze voormalige Jezuïetenkerk werd omgebouwd tot volwaardige concertruimte. Koren, orkesten en dansgroepen palmen er het podium in.

Oude naam
Jezuïetenkerk
Locatie
Berlaarsestraat 12
2500 Lier
Routebeschrijving
Functie
Cultuur
Type bestemming
Herbestemming
Beschermingsstatuut
Monument
Parochiekerk
Nee

De laatste Jezuïetenkerk

Deze voormalige Jezuïetenkerk, die ook luistert naar de naam Sint-Jozefskerk, maakte oorspronkelijk deel uit van het Jezuïetenklooster dat sinds 1615 in Lier gevestigd was. De kerk is gebouwd tussen 1749 en 1752 naar een ontwerp van broeder Albert de Planche en Frans Schoonvliedt; C. van Everbroeck zorgde voor de uitvoering. Het resultaat was een eenbeukige longitudinale kruiskerk in laat-barokke stijl, opgetrokken uit baksteen en natuursteen (zandsteen en arduin). De plattegrond toont een schip van vier traveeën, een transept van één travee met vlakke sluiting en een koor van één rechte travee met een driezijdige sluiting. De Sint-Jozefskerk was de laatste Jezuïetenkerk die in België gebouwd werd.

Verschillende kopers

Na de ontbinding van de orde in 1773 werden het klooster en de kerk verkocht in 1781. Een tijdlang werden de gebouwen als fabrieksruimte benut. Na het herstel van de orde in het begin van de 19de eeuw keerden de jezuïeten in 1841 terug naar Lier. Het klooster en de kerk raakten zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog. De langdurige restauratie die volgde, was klaar in 1922. In 1972 werd het retraitehuis van het klooster verkocht aan de stad Lier, die er de stedelijke Academie voor Muziek, Woordkunst en Dans onderbracht. In 1981 werd de Sint-Jozefskerk als monument beschermd. Op dat moment vonden er al geen erediensten meer plaats. De jezuïeten verkochten het klooster en de kerk in 1986. Het klooster kwam in privébezit en dient tot op heden als privéwoning; de kerk fungeerde als stapelruimte en verloederde.

Concertruimte voor de Academie

In 2004 kocht de Open-monumenten vereniging vzw Eduard Bressinck de kerk aan. De initiatiefnemers wilden met de restauratie van de kerk en haar herbestemming tot concertruimte, de werking ondersteunen van de koren, orkesten en dansgroepen die binnen de Stedelijke Academie tot bloei waren gekomen. De Academie was al lang vragende partij om de voormalige Jezuïetenkerk in gebruik te nemen: de eenbeukige kerk is immers akoestisch uiterst geschikt voor (koor)muziek.

Onder begeleiding van de toenmalige Vlaamse Bouwmeester Marcel Smets werd daarom een wedstrijd uitgeschreven voor de restauratie van de kerk en de realisatie van een nieuwbouw. Begin 2010 werd de buitenrestauratie van de Jezuïetenkerk voltooid: dak, gevels en ramen werden volledig hersteld. In 2014 werd de nieuwbouw ingehuldigd: een ruime foyer met 150 zitplaatsen, een volledig uitgeruste keuken, sanitair, een vestiaire, een onthaalruimte, twee artiestenloges, drie akoestisch geïsoleerde leslokalen voor slagwerk en lichte muziek, en een opnamestudio. De kerk is nu een volwaardige concertruimte en zeer geliefd door toporkesten en –koren uit Vlaanderen.

Lier15

Bronnen

Andere herbestemde kerken