© Kristof De Jonghe

Sinaai - Het Bint

Een kerk en een kantoorruimte in één, dat is de voormalige Sint-Franciscuskerk. Vzw het Bint (nu deel van Fiola vzw) maakt zelfstandig wonen voor mensen met een beperking mogelijk.

Oude naam
Sint-Franciscus
Locatie
Wijnveld 255
9112 Sinaai
Routebeschrijving
Functie
Kantoor
Spiritueel
Type bestemming
Nevenbestemming (gedeeld gebruik)
Beschermingsstatuut
Geen
Parochiekerk
Ja

Bewogen geschiedenis

Ondanks haar 'jeugdige' leeftijd heeft de Sint-Franciscuskerk een bewogen geschiedenis achter de rug. De minderbroeders-franciscanen richtten in 1955 de kerk op om dienst te doen als kloosterkerk. Veertig jaar later namen de paters echter afscheid van hun kerk. De laatste pater, Antoon Seurynck, bleef nog enkele jaren tweemaal per week de mis opdragen in de kerk.

Het gehele domein kreeg in 1997 een herverdeling. Het schooltje en de kerk kwamen in het bezit van de Sint-Catharinaparochie van Sinaai. Het bisdom Gent verzocht pastoor Patrick D'Haenens om de zondagsdienst te verzorgen. In 2007 verloor de kerk dan toch haar functie als wijkkerk. Op 23 september 2007 vond de laatste mis plaats. De kerk zou daarna drie jaar leegstaan.

© Kristof De Jonghe
© Kristof De Jonghe

Het Bint

Op het moment van de leegstand was vzw Het Bint (nu ondergebracht bij Fiola vzw) al enige tijd op zoek naar onderdak voor hun kantoren. De kerkfabriek van Sint-Catharina reageerde op de oproep en besloot om de kerk ter beschikking te stellen.

Het Bint is een pluralistische organisatie van professionele medewerkers die zich richt tot volwassen personen met een (vermoeden van een) beperking die zelfstandig wonen of de intentie hebben om zelfstandig te wonen. De kernactiviteit van de dienst is het ondersteunen van die personen in hun leefsituatie. Vanuit die activiteit wil Het Bint bijdragen tot de sociale integratie van personen met een beperking.

Win-winsituatie

De samensmelting van de kerk en Het Bint is een echte win-winsituatie. De beide vzw's sloten een gebruiksovereenkomst met garanties voor de komende twintig jaar. Het Bint moest daardoor niet huren op de dure privémarkt en de kerk kon al na drie jaar opnieuw open voor de eredienst.

De gebedsruimte is open tijdens de kantooruren van Het Bint. Er vinden nog gebedswaken, woorddiensten en sporadisch ook doopsel- en begrafenisvieringen plaats. Tijdens de jaarlijkse kermis is er nog altijd een eucharistieviering en de wijding van de paarden wordt traditioneel voorafgegaan door een viering in de Sint-Franciscuskerk.

© Kristof De Jonghe
© Kristof De Jonghe

Box-in-box

Het Bint koos voor het 'box-in-box' principe: het toevoegen van een extra bouwschil in de bestaande kerk. Het is een houten constructie met veel ramen en voldoende zicht op de kerkgewelven. Door dit systeem is het mogelijk om de kantoor- en vergaderruimtes afzonderlijk te verwarmen. De werken kwamen tot stand onder leiding van architect Frans Nonneman en duurden ongeveer een half jaar. Het altaar van de kerk bleef echter wel behouden en er zijn nog een honderdtal zitplaatsen.

  • © Kristof De Jonghe
    © Kristof De Jonghe
  • © Kristof De Jonghe
    © Kristof De Jonghe
  • © Kristof De Jonghe
    © Kristof De Jonghe

Bronnen

Andere herbestemde kerken