Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Een toekomst voor je gebouw

Kerken worden vandaag steeds minder gebruikt voor de eredienst. De toekomst van kerkgebouwen gaat van bibliotheken, over circusscholen tot supermarkten. Maar hoe gaat dat die transformatie precies in zijn werk?

Wat is een kerkenbeleidsplan?

Nadenken over de toekomst van je kerkgebouw begint altijd bij een kerkenbeleidsplan. In een kerkenbeleidsplan leg je vast wat de toekomst voor elke kerk in jouw gemeente zal zijn. Het gemeentebestuur en de kerkbesturen stellen dit plan op in nauw overleg met elkaar. Als kerk- of gemeentebestuur moet je een kerkenbeleidsplan kunnen voorleggen om in aanmerking te komen voor subsidies voor het restaureren van je kerkgebouw.

Kerkenbeleidsplan

Aan de slag met een kerkenbeleidsplan

Ga je van start met het opstellen van een kerkenbeleidsplan? Wij loodsen je stap voor stap doorheen het proces!

Maak je plannen werkelijkheid

Heb je een goedgekeurd kerkenbeleidsplan? Dan moet je die plannen nu in werkelijkheid omzetten. Zo ga je te werk!

Van kerk naar ...?

Met de nieuwe invulling van een kerkgebouw kan je alle kanten op. Er zijn verschillende opties. Die kunnen een beperkte invloed hebben of net heel ingrijpend zijn. Je kan ervoor kiezen de liturgische functie te behouden en het gebouw te delen. Of je kan de kerk herbestemmen en een volledig nieuwe functie geven. Wij verzamelden meer dan honderd inspirerende voorbeelden om je op weg te helpen!

Wil je hulp of advies?

Onze erfgoedexperten helpen je graag op weg. We kunnen enkele algemene maar handige tips geven die je onmiddellijk kan gebruiken, of je persoonlijk adviseren door je concrete vragen of bekommernissen onder de loep te nemen.