Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Een toekomst voor je gebouw

Vandaag wordt er steeds meer nagedacht over de toekomst van het kerkgebouw. Naast de liturgische functie zijn ook andere gebruiksmogelijkheden denkbaar. De toekomst van kerkgebouwen gaat van gedeeld gebruik over bibliotheken, circusscholen en supermarkten. Maar hoe pak je die transformatie precies aan?

Het kerkenbeleidsplan als basis

Nadenken over de toekomst van je kerkgebouw begint altijd bij een kerkenbeleidsplan. In een kerkenbeleidsplan leg je vast wat de toekomst voor elke kerk in jouw gemeente zal zijn. Het gemeentebestuur en de kerkbesturen stellen dit plan op in nauw overleg met elkaar. Als kerk- of gemeentebestuur moet je een kerkenbeleidsplan kunnen voorleggen om in aanmerking te komen voor subsidies voor restauratiewerken aan je kerkgebouw.

Kerkenbeleidsplan

Aan de slag met een kerkenbeleidsplan

Ga je van start met het opstellen van een kerkenbeleidsplan? Wij loodsen je stap voor stap doorheen het proces.

Maak je plannen werkelijkheid

Heb je een goedgekeurd kerkenbeleidsplan? Dan moet je die plannen in werkelijkheid omzetten. Zo ga je te werk.

Van kerk naar ...?

Met de nieuwe invulling van een kerkgebouw kan je alle kanten op. Er zijn verschillende gebruiksmogelijkheden. Die kunnen een beperkte invloed hebben of net heel ingrijpend zijn. Je kan ervoor kiezen de liturgische functie te behouden en het gebouw op te delen. Of je kan de kerk herbestemmen en een volledig nieuwe functie geven. De Vlaamse bisschoppen legden daarom enkele definities vast.

Om je op weg te helpen, verzamelden we meer dan honderd inspirerende voorbeelden uit binnen- en buitenland.

Heb je hulp of advies nodig?

Onze erfgoedexperten helpen je graag op weg. We kunnen enkele handige tips geven die je onmiddellijk kan gebruiken, of je persoonlijk adviseren door je concrete vragen of bekommernissen onder de loep te nemen.