Begin september verwelkomden we een nieuwe collega in ons team. Bert Verheyden komt aan boord als adviseur religieus erfgoed. In dit interview leer je hem beter kennen.

Welkom Bert, weke taken neem je op binnen PARCUM?

Bert: "Als adviseur religieus erfgoed ondersteun ik gemeente- en kerkbesturen bij het opstellen van hun kerkenbeleidsplan. Zo'n plan omvat per gemeente de langetermijnvisie van de parochiekerken. Belangrijk hierbij is dat die visie lokaal gedragen is. Daarom organiseren we ook participatiesessies met de plaatselijke gemeenschappen, de betrokken besturen en belanghebbenden. Deze sessies begeleid ik."

Wat hoop je binnen je functie te bereiken?

Bert: "Ik hoop vooral een vertrouwenspersoon te kunnen zijn. Iemand die vanuit een zo neutraal mogelijke positie de verschillende betrokken partijen kan modereren en hen bij de meest uiteenlopende vragen kan bijstaan. Daarnaast hoop ik het erfgoedlandschap beter te leren kennen, en duurzame relaties op te bouwen met verschillende erfgoedspelers."

Wat betekent religieus erfgoed voor jou?

Bert: "Als historicus heb ik altijd al interesse gehad in de geschiedenis en de sociaal-culturele invloed van de kerk op de maatschappij. Het is net het meerlagig verhaal van een kerk dat mij vooral interesseert. Het zijn gebouwen met eigen biografieën. Het zijn namelijk niet alleen gebouwen die dienden om het geloof te belijden, maar waren eveneens het centrale punt van de gemeenschap en herkenningspunt van het dorp. De plaatselijke gemeenschap kwam er niet alleen samen om te bidden, maar ook om de banden met elkaar aan te halen."

1549816501498

Heb je zelf een persoonlijk verhaal dat verbonden is aan religieus erfgoed?

Bert: "In Werchter, mijn geboorteplaats, staat niet heel ver van mijn ouderlijke woonst een kleine kapel. In het midden van een veld op de plaats van een voormalige windmolen. Volgens de plaatselijke verhalen zou de molenaar in de Onze-Lieve-Vrouw-Troosteres-der-Bedruktenkapel – ook wel de 'meulderskapel' genoemd – gebeden hebben opdat zijn zonen tijdens de Eerste Wereldoorlog niet naar het front moesten. Volgens de legende werd de wapenstilstand niet veel later afgekondigd. Het is de verwevenheid van religie met het dagelijkse leven die ik als historicus altijd zo boeiend gevonden heb."

Welke uitdagingen zie jij binnen het religieus erfgoedlandschap?

Bert: "Het is vandaag de uitdaging om de gemeenschapsfunctie van een (parochie)kerk in de mate van het mogelijke te behouden of te herstellen. Pas als de invulling van het kerkgebouw door haar plaatselijke omgeving breed gedragen wordt, kan je van een succesvolle (her)bestemming spreken. Dit betekent echter dat de meest uiteenlopende visies over wat een kerk is en hoeft te zijn, met elkaar moeten verzoend worden. Een complex, maar boeiend verhaal."

Maak de zin af: PARCUM is …

Bert: "Een trouwe bondgenoot voor het religieus erfgoed."

Dankjewel, Bert. En veel succes!

Andere interessante blogartikels