ISATI creative studio

Sint-Niklaas

Dankzij een geslaagde heropbouw, na een allesverwoestende brand in 2013, vervult de Sint-Niklaaskerk opnieuw haar spilfunctie binnen Westkapelle.

Oude naam
Sint-Niklaas
Locatie
Dorpsstraat 81
8300 Westkapelle
Routebeschrijving
Functie
Sociaal
Religie
Type bestemming
Nevenbestemming (gedeeld gebruik)
Beschermingsstatuut
Monument, Dorpsgezicht
Parochiekerk
Ja

Een toren als ankerpunt

De torenspits van de vroeg-gotische Sint-Niklaaskerk uit de 13e eeuw was een belangrijk baken voor koopvaarders die het Zwin binnenvaarden. Wanneer de toren in 1405 in brand werd gestoken door soldaten was het dan ook belangrijk deze terug op te bouwen, wat uiteindelijk gebeurde tussen 1409 en 1413. In 1675 brandt de torenspits door toedoen van een blikseminslag opnieuw af. De toren werd pas heropgebouwd in 1710. In het begin van de 20e eeuw werd de kerk te klein met verschillende uitbreidings- en herstellingswerken als gevolg.

De allesverwoestende brand

In maart van 2013 verwoestte een tragische brand de gotische kerk met zijn rijke geschiedenis bijna volledig. Enkel de muren bleven overeind. Voor de gemeente was het belangrijk een plek te hebben waar de inwoners samen konden komen. Daarnaast wou men ook de ruimtelijkheid van het kerkgebouw behouden. Dit idee werd vertaald in een ontwerp door Bressers Architecten dat eind 2019 werd gerealiseerd.

Een plaats voor de gemeenschap

Het nieuwe ontwerp, dat van de kerk en haar toren weer een ankerpunt in het centrum van Westkapelle maakt, bestaat uit een sacraal en een seculier gedeelte. De sacrale functie is terug te vinden in het oudste gedeelte van de kerk. De seculiere functies zijn ondergebracht in het recentere gedeelte. In het seculiere gedeelte zijn de verschillende ruimtes flexibel ingericht zodat er diverse activiteiten en evenementen georganiseerd kunnen worden. Hier zijn onder andere een gemeenschapsruimte met bar, een inklapbare tribune en enkele vergaderruimtes terug te vinden. Het sacrale en het seculiere worden zichtbaar van elkaar gescheiden door een centraal volume dat geopend kan worden. Bij andere opdelingen in het project werd veel gebruik gemaakt van glaspartijen om het ruimtegevoel van de kerk te behouden. Ook sporen van de brand werden heel bewust zichtbaar gelaten. Het project was laureaat voor de Onroerenderfgoedprijs 2020.

  • ISATI creative studio
    ISATI creative studio
  • ISATI creative studio
    ISATI creative studio
  • ISATI creative studio
    ISATI creative studio
  • ISATI creative studio
    ISATI creative studio
  • ISATI creative studio
    ISATI creative studio

Andere herbestemde kerken