Posterus01

CrossFit Posterus

De leegstaande Heilige Rozenkranskerk is sinds 2016 door sporters in gebruik genomen. Het interieur is zo min mogelijk aangetast.

Oude naam
Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkranskerk
Locatie
Komeetstraat 29
6446RH Brunssum
Routebeschrijving
Functie
Commercieel
Sport
Type bestemming
Herbestemming
Beschermingsstatuut
Geen
Parochiekerk
Voormalig

Noodkerk voor mijnbeambten

In 1953 rees in het Nederlandse Brunssum een nieuwbouwwijk. De wijk ontstond nabij de Staatsmijn Emma en zou vooral bewoond worden door mijnbeambten. Een nieuwe kerk was dus ook wenselijk. Een noodkerk werd gebouwd. Een houten gebouw naar het ontwerp van J. Drummen. Ondertussen werd gezocht naar architect om de definitieve kerk te ontwerpen. F.P.J. Peutz werd aangenomen. De reacties op het ontwerp waren niet onverdeeld positief. Vooral de vergelijkingen met neobarok en dat het ontwerp een gebrek aan inspiratie vertoonde, voerden de boventoon. De kerk werd in 1957 ingewijd.

Rozenkrans context

Sportschool in authentiek interieur

Op 1 september 2013 werd de kerk definitief onttrokken aan de eredienst. In 2016 vestigde een sportschool zich in de voormalige parochiekerk. Er werd besloten om het interieur zo min mogelijk aan te passen. Met een vloeroppervlakte van meer dan 1.000 m² bood het gebouw voldoende ruimte voor het plaatsen van al het nodige fitnessmateriaal.

Andere herbestemde kerken