© Geneviève Matthys

Sint-Margaretakerk

De levendige parochiekerk staat open voor culturele activiteiten en biedt onderdak aan 'Mama's voor Kinderen'.

Oude naam
Sint-Margareta
Locatie
Maurice Lippensplein 1
8300 Knokke-Heist
Routebeschrijving
Functie
Sociaal
Cultuur
Publieke ruimte
Spiritueel
Type bestemming
Valorisatie
Nevenbestemming (multifunctioneel gebruik)
Beschermingsstatuut
Geen
Parochiekerk
Ja

Levendige kerk

De Sint-Margaretakerk in Knokke dateert uit 1959. Het is een monumentaal, maar sober kerkgebouw, waarvan de eerste steen werd gelegd in 1955. De kerk is gebouwd op de plaats van een andere kerk, die afgebroken werd na zware beschadigingen door de Tweede Wereldoorlog. Enkel de in 1938 beschermde toren is nog een overblijfsel van deze oude kerk.

De huidige parochiekerk is vandaag nog steeds in gebruik voor de rooms-katholieke eredienst. Een hechte en levendige gemeenschap komt er wekelijks samen voor de mis of andere activiteiten. De parochie behoort tot de pastorale eenheid Tiberias.

© Geneviève Matthys
© Geneviève Matthys

Eensgezind

Enkele jaren geleden nam de parochiepriester het initiatief om de liturgische inrichting tijdelijk aan te passen. Hij zette het altaar voor de doopkapel en draaide de stoelen in dezelfde richting. Om de zichtbaarheid te vergroten, werd het altaar op een nieuwe verhoging geplaatst. Voor de parochianen viel dit zo goed mee dat de opstelling nu nog altijd tijdens alle vieringen, doopsels, communies, begrafenissen en huwelijken behouden blijft.

Eeuwig stromende bron

De leden van de kerkfabriek en mensen van de parochie namen ook de doopvont onder handen. De oude doopvont is nu een doopbron met water dat altijd stroomt, als symbool voor de Heer die in ieder van ons borrelt.

© Geneviève Matthys
© Geneviève Matthys

Hart voor cultuur

Dankzij nieuwe technologische snufjes, zoals een beamer, projectiescherm en aangepaste podiumverlichting, is de kerk een ideale plaats voor het organiseren van culturele activiteiten. De stoelen zijn eenvoudig te stapelen en gemakkelijk weg te halen.

De kerkfabriek en de parochie werken voor de organisatie van die evenementen voornamelijk samen met de het gemeentelijk cultureel centrum 'Scharpoord' en de kunstacademie. Ze organiseren voornamelijk concerten en tentoonstellingen.

© Geneviève Matthys
© Geneviève Matthys

Mama's voor kinderen

De kelder van de kerk huisvest 'Mama's voor kinderen', een organisatie die zich inzet voor mama's met jonge kinderen, door ze een luisterend oor, discrete of specifieke hulp te bieden. Elke week verdelen ze voedselpakketten en verkopen ze allerhande spullen voor mama's en kinderen tegen heel lage prijzen.

De kerkfabriek is lid van Open Kerken en de kerk is het hele jaar geopend.

Margaretacentrum

In de nabijheid van de kerk staat de parochiezaal het 'Margaretacentrum'. Dit recent gerestaureerde gebouw voldoet aan alle moderne comforteisen en kan gebruikt worden voor verschillende activiteiten.

Contact opnemen met de medewerkers van de Sint-Margaretakerk?

  • © Geneviève Matthys
    © Geneviève Matthys
  • © Geneviève Matthys
    © Geneviève Matthys
  • © Geneviève Matthys
    © Geneviève Matthys

Andere herbestemde kerken