2 Attenhoven

Kerk Attenhoven

Door verscheidene restauraties is de vervallen parochiekerk vandaag uitgegroeid tot een ruimte voor cultuuractiviteiten.

Oude naam
Onze-Lieve-Vrouw Geboorte
Locatie
Kerkstraat 125
2940 Hoevenen
Routebeschrijving
Functie
Sociaal
Cultuur
Publieke ruimte
Type bestemming
Herbestemming
Beschermingsstatuut
Monument, Landschap
Parochiekerk
Voormalig

Een gotisch monument in verval

Kerk Attenhoven, vroeger Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk, is een gotische kerk uit de vijftiende eeuw met een dertiende-eeuwse kern. Deze kerk fungeerde als parochiekerk tot aan de bouw van een nieuwe kerk in 1972 in het centrum van de gemeente Stabroek. Zonder het goede beheer van een kerkfabriek trad er door een gebrek aan onderhoud snel verval in. Op het einde van de jaren 90 was de situatie zo desastreus dat zelfs aan afbraak werd gedacht.

Ruimte voor cultuur

Na een aantal buitenrestauraties gaf de gemeente, die eigenaar is van de kerk, in 2001 en 2002 aan enkele kunstenaars de toestemming om een tentoonstelling te organiseren in de kerk. Het idee groeide om de kerk uit te bouwen tot een ruimte voor ‘zachtaardige’ cultuuractiviteiten. Enkele vrijwilligers verenigden zich in een vzw met als doel tentoonstellingen en concerten te organiseren. Voor elk evenement sloten ze een huurovereenkomst af met de gemeente. In de praktijk betekende dit echter veel werk voor de vrijwilligers, omdat ze ook telkens materiaal aanleveren en opruimen. Na een onderling overleg kon de vzw een klein keukentje installeren en de gemeente zou materiaal voorzien dat vanaf dan permanent ter plaatse kon blijven. Aangezien er nog geen sanitaire voorzieningen waren geïnstalleerd, werd er tijdens evenementen gebruik gemaakt van een wc-wagen. De vzw organiseerde in tien seizoenen meer dan 200 evenementen.

F1479917552

Een tweede restauratieperiode


Vanwege een negatief veiligheidsadvies moest de kerk in 2013 toch tijdelijk haar deuren sluiten. De gemeente ging daaropvolgend onmiddellijk van start met de nodige werken aan de elektriciteits- en verwarmingsinstallatie. Na deze verfraaiingswerken aan het keukentje en een nieuwe sanitaire unit zal de kerk opnieuw in aanmerking komen voor het organiseren van activiteiten. De activiteiten dienen in het kader te passen en moeten rekening houden met het nog steeds gebruikte kerkhof dat momenteel nog rondom de kerk ligt. Er waren geen grote ingrepen nodig voor het omvormen van de kerk tot een culturele ruimte voor de gemeente.

Img 0876

Andere herbestemde kerken