De_Kirke

De Kirke

Door het plaatsen van een glazen box in de voormalige Onze-Lieve-Vrouw Visitatiekerk te Westdorpe, werd de kerk omgetoverd tot een bruisend gemeenschapshuis.

Oude naam
Onze-Lieve-Vrouw Visitatie
Locatie
Graafjansdijk A 190
4554AM Westdorpe
Routebeschrijving
Functie
Sociaal
Cultuur
Publieke ruimte
Type bestemming
Herbestemming
Beschermingsstatuut
Gemeentelijk monument
Parochiekerk
Voormalig

Bewogen geschiedenis

In 1796 besloot men in Westdorpe een volwaardige kerk te bouwen op de plaats waar eerder een schuurkerk had gestaan. De kerk werd genoemd naar de Onze-Lieve-Vrouw Visitatie. In 1841 werd deze grotendeels vernieuwd en in 1887 werd op enkele meters van de oude kerk een nieuw kerkgebouw opgetrokken. Het was een kruisbasiliek en met zijn vijftig meter hoge toren stak de nieuwe Onze-Lieve-Vrouw Visitatiekerk ver boven zijn omgeving uit. Helaas werd de toren in 1940 door de terugtrekkende Waalse troepen opgeblazen en werd de kerk nadien in brand gestoken. De kerk brandde volledig uit, enkel de muren bleven overeind staan. Na de oorlog besloot men in om de kerk grootser en majestueuzer uit haar as te laten verrijzen. In 1947 werd de nieuwe Onze-Lieve-Vrouw Visitatiekerk, naar ontwerp van architecten B.P.J. Oomen en A.W. Oomen, gewijd. Het betreft een bakstenen kerk in traditionalistische trant met een zadeldak.

Wikimedia - Michiel Verbeek
Wikimedia - Michiel Verbeek

Kerk voor één euro

In 2013 moest de kerk, samen met vijf andere kerken in Midden-Zeeuws-Vlaanderen, noodgedwongen de deuren sluiten door het teruglopend aantal bezoekers. De Stichting Kerk Westdorpe werd opgericht om de kerk te redden van de sloophamer. De Onze-Lieve-Vrouw Visitatiekerk werd onttrokken aan de eredienst en verkocht aan de Stichting Kerk Westdorpe voor een symbolisch bedrag van één euro. Door middel van participatie werden de noden van de katholieken in het dorp bevraagd. De gemeente Terneuzen heeft 400.000 euro ter beschikking gesteld aan de Stichting om de kerk te verbouwen tot gemeenschapshuis.

Gemeenschapshuis in een glazen box

De Stichting Kerk Westdorpe heeft met het gemeentegeld de kerk gerestaureerd en een glazen box van 16 meter bij 8 meter in de kerk gebouwd. Dit systeem is bedacht om de verwarmingskosten te drukken, gezien het gehele kerkgebouw verwarmen een te grote en onnodige kost met zich meebrengt. In de box zijn verschillende voorzieningen aanwezig: keuken, bar, opslagruimte en sanitair. Om de akoestiek van de ruimte te optimaliseren hing men baffles aan het plafond en zijn verplaatsbare geluidsabsorberende elementen in de hoeken voorzien.

Sinds 23 mei 2014 werd de voormalige Onze-Lieve-Vrouw Visitatiekerk omgedoopt tot multifunctioneel centrum ‘De Kirke’. De verenigingen die voorheen in het dorpshuis zaten, kunnen in de omgevormde kerk hun activiteiten verderzetten. Elke dag van de week wordt de ruimte ingenomen voor diverse activiteiten waaronder biljart, koersbal, tafeltennis, groepstraining, koorrepetities, danslessen… Naast het gebruik door de lokale verenigingen, wordt de ruimte ook verhuurd aan particulieren voor het organiseren van feesten, workshops, bijeenkomsten etc. Ook huwelijken en begrafenissen kunnen nog doorgaan in de voormalige kerk. Naast de glazen box als buurthuis, is het gebouw ook gedeeltelijk ingericht als museum van ‘Oud Westdorpe’. Opmerkelijk is dat het marmeren altaar (in eigendom van het bisdom) vooraan in de kerk is bewaard. Samen met enkele andere religieuze voorwerpen is het altaar met een glazen plaat afgeschermd van de rest van de ruimte.

Een 40-tal vrijwilligers maken het beheer en organisatie van dit centrale dorpshuis ‘De Kirke’ mogelijk.


De_Kirke

Andere herbestemde kerken