De_Kirke

De Kirke

Door het plaatsen van een glazen box in de voormalige Onze-Lieve-Vrouw Visitatiekerk te Westdorpe, werd de kerk omgetoverd tot een bruisend gemeenschapshuis.

Oude naam
Onze-Lieve-Vrouw Visitatie
Locatie
Graafjansdijk A 190
4554 AM Westdorpe
Routebeschrijving
Functie
Sociaal
Cultuur
Publieke ruimte
Type bestemming
Herbestemming
Beschermingsstatuut
Gemeentelijk monument
Parochiekerk
Voormalig

Bewogen geschiedenis

In 1796 werd in Westdorpe een volwaardige kerk gebouwd op de plaats waar eerder een schuurkerk stond. De kerk werd genoemd naar de Onze-Lieve-Vrouw Visitatie.

In 1841 werd deze grotendeels vernieuwd en in 1887 werd op enkele meters van de oude kerk een nieuw kerkgebouw opgetrokken. De Onze-Lieve-Vrouw Visitatiekerk met zijn vijftig meter hoge toren stak ver boven zijn omgeving uit. Helaas werd de toren in 1940 door de terugtrekkende Waalse troepen opgeblazen en werd nadien in brand gestoken. De kerk brandde volledig uit. Enkel de muren bleven overeind staan.

Na de oorlog besloten de inwoners de kerk grootser en majestueuzer uit haar as te laten verrijzen. In 1947 werd de nieuwe Onze-Lieve-Vrouw Visitatiekerk, naar ontwerp van architecten B.P.J. Oomen en A.W. Oomen, gewijd. Een bakstenen kerk in traditionalistische trant met een zadeldak.

Kerk voor één euro

In 2013 moest de kerk, samen met vijf andere kerken in Midden-Zeeuws-Vlaanderen, noodgedwongen de deuren sluiten door het teruglopend aantal bezoekers. De Stichting Kerk Westdorpe werd opgericht om de kerk te redden van de sloophamer. De Onze-Lieve-Vrouw Visitatiekerk werd onttrokken aan de eredienst en verkocht aan de Stichting Kerk Westdorpe voor een symbolisch bedrag van één euro. Door middel van participatie werden de noden van de gelovigen in het dorp bevraagd. De gemeente Terneuzen stelde 400.000 euro ter beschikking aan de Stichting om de kerk te verbouwen tot gemeenschapshuis.

De_Kirke

Gemeenschapshuis in een glazen box

De Stichting Kerk Westdorpe restaureerde de kerk. Een glazen box werd in de kerk gebouwd. Het volledige kerkgebouw verwarmen zou een onnodige kost met zich meebrengen. De box is naast een multifunctionele ruimte dus ook vooral kostenbesparend. Een keuken, bar, opslagruimte en sanitair zijn in het ontwerp voorzien. Een optimale akoestiek werd gerealiseerd door het plaatsen van baffles en verplaatsbare geluidsabsorberende elementen in de hoeken van de box.

Op 23 mei 2014 werd de voormalige Onze-Lieve-Vrouw Visitatiekerk omgedoopt tot multifunctioneel centrum ‘De Kirke’. De verenigingen die voorheen in het dorpshuis zaten, kunnen in de omgevormde kerk hun activiteiten verderzetten. Biljart, koersbal, tafeltennis, groepstraining, koorrepetities, danslessen, … maken deel uit van de dagelijkse activiteiten. Ook particulieren kunnen de ruimte afhuren voor een feest, workshop of bijeenkomst. Huwelijken en begrafenissen gaan ook nog door in de voormalige kerk.

Naast de glazen box als buurthuis, is het gebouw ook gedeeltelijk ingericht als museum van ‘Oud Westdorpe’. Opmerkelijk is dat het marmeren altaar (in eigendom van het bisdom) vooraan in de kerk is bewaard. Samen met enkele andere religieuze voorwerpen is het altaar met een glazen plaat afgeschermd van de rest van de ruimte.

Een 40-tal vrijwilligers maken het beheer en organisatie van dit centrale dorpshuis ‘De Kirke’ mogelijk.

  • Wikimedia - Michiel Verbeek
    Wikimedia - Michiel Verbeek

Andere herbestemde kerken