
KulturRaum Zwingli-Kirche
In de KulturRaum Zwingli-Kirche worden laagdrempelige culturele activiteiten georganiseerd die ervoor zorgen dat de kerk (gedeeltelijk) blijft wat ze altijd al was: een ontmoetingsruimte voor de wijkbewoners.
Ter ere van Huldrych Zwingli
De roots van de Zwingli kerk gaan terug tot in het jaar 1900. In dat jaar werd op de Rudolfplatz in Berlijn een kleine, houten kapel gebouwd. Al in 1905 werd ze onder leiding van architect Jürgen Kröger vervangen door een grotere neogotische kerk. De kerk werd genoemd naar Huldrych Zwingli, een protestantse hervormer uit Zürich. Zijn levensgrote figuur siert sinds 1907 een nis aan de voet van de toren.

De ontmoeting centraal
De kerk zelf en de wijk waarin ze staat, hebben een bewogen geschiedenis achter de rug. Sinds de bouw van de Berlijnse muur in 1961 werd de kerk niet meer gebruikt voor de eredienst. Tijdens de Sovjetperiode diende ze als paardenstal, vanaf 1978 als archief van de staatsbibliotheek en nog later als opslagplaats voor orgels. Van 1993 tot en met 1995 werd de kerk gerestaureerd, waarna de evangelische gemeenschap haar opnieuw in gebruik nam. In 2003 vestigde de jeugdafdeling van de Evangelisch-Freikirchlichen Gemeinden Berlin-Brandenburg zich hier. Na een grondige renovatie en modernisering, vond in 2006 de vereniging KulturRaum Zwingli-Kirche onderdak in het gebouw. Een gevarieerd aanbod aan laagdrempelige culturele activiteiten (zoals concerten, toneel- en filmvoorstellingen, debatavonden, lezingen, kinderprogramma’s en familieavonden), zorgt ervoor dat de voormalige kerk nog steeds dienst doet als ontmoetingsruimte voor de wijkbewoners.

Andere herbestemde kerken

Webton
In de voormalige Bethlehemkerk worden sinds 2016 websites gebouwd door hightechbedrijf Webton.

Administratief centrum agentschap Jongerenwelzijn
Wat vroeger het Agnetenklooster was, is nu een administratief centrum voor het agentschap Jongerenwelzijn. De buitenruimtes zijn publiek toegankelijk en vormen een welkome groene long in een dichtbebouwd deel van de stad Tongeren.
Sint-Eligiuskerk
De stad Oudenburg stelt de sacristie, het koor en de middentoren van de kerk open voor culturele activiteiten. In de zomer zijn er geregeld tentoonstellingen.