© Luc Tanghe

Coletakerk

De symbiose tussen liturgie, toneelkunst en ouderenzorg, garandeert dat deze voormalige parochiekerk een levend monument zal blijven.

Oude naam
Sint-Coletakerk
Locatie
Sint-Coletastraat 10
9000 Gent
Routebeschrijving
Functie
Sociaal
Cultuur
Spiritueel
Type bestemming
Herbestemming
Beschermingsstatuut
Monument
Parochiekerk
Voormalig

Warme grandeur

De negentiende-eeuwse Sint-Coletakerk is een eminent gebouw in de Stropwijk. De kerk met haar rijke geschiedenis straalt zowel grandeur als warme rust uit. De inrichting en aankleding getuigen van haar culturele uitstraling. Ruim twee eeuwen lang was het een waardevolle religieuze trekpleister voor talrijke gelovigen uit de omgeving. De kerk maakte vroeger deel uit van een klooster en een school.

© Luc Tanghe
© Luc Tanghe

vzw Ligare

Klooster en school zijn intussen herbestemd tot Woonzorgcentrum Sint-Coleta. Omwille van de organische architecturale verankering van de kerk en het WZC Sint-Coleta, gingen de kerkfabriek en het WZC op zoek naar een waardevolle herbestemming voor deze kerk, die in 2017 onttrokken werd aan de eredienst.

Ze hebben uiteindelijk de kerk voor 99 jaar in erfpacht gegeven van de vzw Ligare, een verbindende organisatie opgericht door leden van de voormalige kerkfabriek, het WZC en de Theaterkathedraal, de toneelopleiding van Stijn Brouns.

Theaterkathedraal

Het koorgedeelte van de kerk blijft nog in gebruik voor katholieke vieringen. De plaatselijke zustergemeenschap staat in voor de organisatie daarvan. Het grootste deel van de kerk is verhuurd aan de Theaterkathedraal. De symbiose tussen liturgie, toneelkunst en ouderenzorg, garandeert dat deze kerk een leven en bruisend monument zal blijven.

Zorg voor het interieur

Omdat de kerk beschermd is als monument, werd er resoluut gekozen om geen invasieve ingrepen te doen in het interieur. De Theaterschool zal gaandeweg de kerk inrichten, maar het gaat hier enkel om functionele en logistieke realisaties die van de kerk een volwaardige theaterruimte zal maken. In dat opzicht wordt ook zorg gedragen voor de klankkast van het bijzonder waardevolle orgel.

© Luc Tanghe
© Luc Tanghe

Gentse senioren

Het WZC startte een eigen cultureel programma op dat specifiek gericht is naar de senioren van Gent. De bar van de theaterkathedraal wordt als buurtrestaurant ingericht.

 • © Luc Tanghe
  © Luc Tanghe
 • © Luc Tanghe
  © Luc Tanghe
 • © Luc Tanghe
  © Luc Tanghe
 • © Luc Tanghe
  © Luc Tanghe
 • © Luc Tanghe
  © Luc Tanghe
 • © Luc Tanghe
  © Luc Tanghe
 • © Luc Tanghe
  © Luc Tanghe

Andere herbestemde kerken