© Kotomi

Scotch & Soda

Shoppen in een kerk? Dat kan in Namen in de Scotch & Soda, gehuisvest in Église Saint-Jacques.

Oude naam
Saint-Jacques
Locatie
Rue Saint-Jacques
5000 Namur
Routebeschrijving
Functie
Commercieel
Type bestemming
Herbestemming
Beschermingsstatuut
Monument
Parochiekerk
Voormalig

Waardevol erfgoed

De classicistische kerk Saint-Jacques is sinds het laatste kwart van de twintigste eeuw niet meer in gebruik voor de eredienst. Het ontrekken aan de eredienst en de desaffectatie dateren pas van 2011.

Door haar centrale plek in Namen en de hoge erfgoedwaarde is er een grote lokale verbondenheid met het gebouw. De zoektocht naar een herbestemming was een moeilijk proces. Men gebruikte de kerk soms voor culturele activiteiten, maar niet op regelmatige basis.

Winkelparadijs

Uiteindelijk werd het beschermd monument gerestaureerd en in 2015 herbestemd als kledingwinkel voor het merk Scotch & Soda. Een commerciële invulling was niet voor iedereen evident. Volgens enkelen zou de kerk, die op de route ligt naar Santiago de Compostela, altijd toegankelijk moeten zijn voor pelgrims.

Centraal in de ruimte staat een mezannine die losstaat van de oude structuren. De mezannine steunt op lichte kolommen en zou, indien het in de toekomst nodig blijkt, afgebroken kunnen worden zonder het gebouw te beschadigen. De ruimte blijft leefbaar door alle technische faciliteiten te concentreren op één plek en optimaal rekening te houden met de lichtinval en het barokke interieur. De nieuwe architectuur is zeer abstract en minimalistisch en tracht zo goed mogelijk rekening te houden met de erfgoedwaarden van de kerk.

21358679 bf k7 DRTF Shp Wdvx S Pya BEW nez VP Lxz Klo Hn B4 A
 • © Kotomi
  © Kotomi
 • © Herbestemming Kerken
  © Herbestemming Kerken
 • © Herbestemming Kerken
  © Herbestemming Kerken
 • © Herbestemming Kerken
  © Herbestemming Kerken

Andere herbestemde kerken