Hoe maak je het kerkgebouw en omgeving zo weinig mogelijk aantrekkelijk voor dieven of vandalen? Het verbeteren van de veiligheidstoestand van het kerkgebouw hoeft niet duur te zijn. Wij geven je tien laagdrempelige, organisatorische tips om dieven en vandalen weg te houden.

  1. Verhoog de sociale controle rond de kerk. Maak afspraken met buurtbewoners om een oogje in het zeil te houden. Bezorg hen contactgegevens van de personen die ze kunnen opbellen wanneer ze iets verdachts zien.
  2. Doe bij het afsluiten van het kerkgebouw een rondgang in en rond het gebouw. Let hierbij op: traliewerk en sloten (is dit nog intact?), beelden/schilderijen (zijn deze nog aanwezig?), buitenverlichting (werkt dit nog?) en controleer of alle ramen en deuren goed gesloten zijn.
  3. Snoei hagen, bomen en andere begroeiing rond het kerkgebouw regelmatig.
  4. Bewaar zo weinig mogelijk geld in het kerkgebouw: bewaar het geld van de omhaling op een veilige plaats en leeg de offerblokken regelmatig. Geef ook aan dat de offerblokken regelmatig worden geleegd.
  5. Zorg voor een goed sleutelbeheer en beperk de sleuteluitgifte. Lijst op wie welke sleutel in bezit heeft en spreek bij voorkeur af het kerkgebouw steeds langs dezelfde deur te betreden en te verlaten.
  6. Bewaar de sleutels (kerkdeur, binnendeuren, brandkast …) op een veilige plaats of neem deze mee naar huis.
  7. Bewaar waardevolle en liturgische voorwerpen in de brandkast of een goed afsluitbare kast.
  8. Zorg voor een goede inventaris van het roerend religieus erfgoed (inclusief foto’s en gedetailleerde beschrijving) en ontsluit deze digitaal.
  9. Vermijd dat ladders, hamers of ander handig inbraakmateriaal blijft rondslingeren in en rond het kerkgebouw.
  10. Zet tijdens evenementen of grote bijeenkomsten extra vrijwilligers in om een oogje in het zeil te houden.

Ben je toch slachtoffer van diefstal of vandalisme? Doe dan altijd aangifte bij de lokale politie. Heb je een aangifte gedaan? Dan kan je de diefstal ook aan ons melden. Wij maken het gestolen erfgoed zichtbaar en bezorgen de informatie aan de federale politie. Zo kan het gestolen goed sneller teruggevonden worden én wordt het minder aantrekkelijk voor de (illegale) kunstmarkt.

Parcum Schilderij009 Cedric Verhelst

Gestolen schilderij na 25 jaar terug thuis

Op 16 december 1996 werden de paters norbertijnen van de Abdij van Park in Leuven slachtoffer van een kunstroof. 25 jaar later duikt één van de twee werken terug op in Parijs. Lucas Verhaegen van de federale gerechtelijke politie vertelt hoe de Franse politie het werk op het spoor kwam.

Preventie

Wij sommen voor je op welke eenvoudige maatregelen je kan nemen voor de preventie van brand, diefstal of waterschade.

Risicoanalyse

Ga na wat de risico's zijn in en rond jouw kerkgebouw. Een risicoanalyse is de basis voor een goede veiligheidszorg. Je kan hiervoor gebruik maken van onze checklist.

Calamiteitenplan

In een calamiteitenplan komt alle veiligheidszorg samen. Wij kunnen je begeleiden bij het opstellen van zo'n plan of je kan vertrekken van ons voorstel voor inhoudstafel.

Meer weten?

Heb je vragen over veiligheidszorg in jouw kerkgebouw? Onze collega Judith helpt je graag verder!

Judith Delbaere

Judith Delbaere

Adviseur religieus erfgoed