Tien tips voor een brandveilige kerk
Hoe brand in je kerkgebouw voorkomen? Er zijn heel wat eenvoudige maatregelen die je kan nemen om de brandveiligheid te verbeteren. Wij geven je tien tips!
Hoe kan je voorkomen dat het kerkgebouw slachtoffer wordt van brandschade? Vooraleer over te gaan tot de installatie van dure detectiesystemen, kan je heel wat praktische maatregelen nemen die de veiligheid verbeteren en brand kunnen voorkomen.
Wij gaan uit van een beveiligingsfilosofie waarbij organisatorische maatregelen op de eerste plaats komen. Vervolgens zijn er enkele fysieke maatregelen die je kan nemen. Pas in laatste instantie kijken we naar elektronische maatregelen. Met deze tien tips beveilig je je kerkgebouw op een eenvoudige en goedkope manier tegen brand.
- Verken je kerk via een rondgang (eventueel met de brandweer) en breng mogelijke brandgevaarlijke situaties in kaart.
- Zorg voor een nette omgeving rond de kerk. Zet afvalcontainers op een veilige afstand van de kerk (minimaal 5 meter).
- Gebruik de stookruimte niet als opslagplaats.
- Zet kaarsen ver genoeg van brandbaar materiaal.
- Let op voor opstapeling van wattage: vermijd het in elkaar steken van stekkerdozen.
- Bewaar waardevolle voorwerpen in een brandkast.
- Onderhoud de kerk regelmatig, ook de zolder en schouw. Stof vormt namelijk een ernstig brandgevaar.
- Zorg voor sociale controle: stel iemand aan die in de onmiddellijke omgeving een oogje in het zeil kan houden.
- Schakel alle elektrische apparaten uit bij het verlaten van de kerk. Let in het bijzonder op bijverwarmingen en theaterlampen.
- Maak bij (restauratie)werkzaamheden duidelijke afspraken met de uitvoerders en controleer na de werkdag samen of alle toestellen zijn uitgeschakeld.
Andere interessante blogartikels
Ken jij de monastieke gebarentaal?
Het Europees netwerk voor immaterieel erfgoed van kloosters en abdijen kwam van 23 tot 27 oktober samen in de Franse Trappistenabdij Sept-Fons in Dompierre-sur-Besbre. De Abdij van Sept-Fons werd gesticht in 1132. Vandaag is er nog een levende gemeenschap aanwezig die heel wat immaterieel erfgoedpraktijken beoefend zoals de minder gekende praktijk: de monastieke gebarentaal.
17 oktober: Internationale dag van het Immaterieel Erfgoed
Vandaag is de allereerste Internationale Dag van het Immaterieel Erfgoed. Daarom maakte Werkplaats immaterieel erfgoed een video die de rijkdom en diversiteit van ons immaterieel erfgoed in Vlaanderen in beeld brengt.