
Tien tips voor een brandveilige kerk
Hoe brand in je kerkgebouw voorkomen? Er zijn heel wat eenvoudige maatregelen die je kan nemen om de brandveiligheid te verbeteren. Wij geven je tien tips!
Hoe kan je voorkomen dat het kerkgebouw slachtoffer wordt van brandschade? Vooraleer over te gaan tot de installatie van dure detectiesystemen, kan je heel wat praktische maatregelen nemen die de veiligheid verbeteren en brand kunnen voorkomen.
Wij gaan uit van een beveiligingsfilosofie waarbij organisatorische maatregelen op de eerste plaats komen. Vervolgens zijn er enkele fysieke maatregelen die je kan nemen. Pas in laatste instantie kijken we naar elektronische maatregelen. Met deze tien tips beveilig je je kerkgebouw op een eenvoudige en goedkope manier tegen brand.
- Verken je kerk via een rondgang (eventueel met de brandweer) en breng mogelijke brandgevaarlijke situaties in kaart.
- Zorg voor een nette omgeving rond de kerk. Zet afvalcontainers op een veilige afstand van de kerk (minimaal 5 meter).
- Gebruik de stookruimte niet als opslagplaats.
- Zet kaarsen ver genoeg van brandbaar materiaal.
- Let op voor opstapeling van wattage: vermijd het in elkaar steken van stekkerdozen.
- Bewaar waardevolle voorwerpen in een brandkast.
- Onderhoud de kerk regelmatig, ook de zolder en schouw. Stof vormt namelijk een ernstig brandgevaar.
- Zorg voor sociale controle: stel iemand aan die in de onmiddellijke omgeving een oogje in het zeil kan houden.
- Schakel alle elektrische apparaten uit bij het verlaten van de kerk. Let in het bijzonder op bijverwarmingen en theaterlampen.
- Maak bij (restauratie)werkzaamheden duidelijke afspraken met de uitvoerders en controleer na de werkdag samen of alle toestellen zijn uitgeschakeld.

Andere interessante blogartikels

Het Domeinnetwerk immaterieel erfgoed in een notendop
Het Domeinnetwerk immaterieel erfgoed (ICE) is een thematisch georiënteerd netwerk van organisaties die een actieve taak opnemen in immaterieel-erfgoedwerking in Vlaanderen en Brussel, met het oog op onderlinge uitwisseling, afstemming, samenwerking en versterking. Benieuwd?

PARCUM was aanwezig op het inspiratiefestival voor Open Monumentendag 2025
PARCUM zet ook dit jaar zijn schouders onder een deelprogramma van Open Monumentendag. Op 14 september staat onder de noemer ‘In stijl!’ alles in het teken van architecturaal erfgoed. Daarbij wordt ook op een aantal heel specifieke types erfgoed gefocust, waaronder kerken. Collega Lotte was aanwezig op het inspiratiefestival.

Beluister 'Heilige Boontjes', een podcast over religieus erfgoed
Van pensenworpen tot lichtjesstoeten. Erfgoed leeft, dat hoeven we jou niet te vertellen. In zes afleveringen gaat podcastmaker Lukas De Cock op zoek naar de sporen die zes heiligen hebben nagelaten.