Ontdek de nieuwe toekomst van de Sint-Godelieveabdij
De tuin van heden
De Sint-Godelieveabdij en het klooster van de Minderbroeders Kapucijnen in de Boeveriestraat in Brugge hebben een rijke geschiedenis van eeuwen her. In co-creatie met vele partners, waaronder PARCUM, en de Bruggelingen zelf, maakt Toerisme Vlaanderen werk van de herbestemming en toeristische ontsluiting van dit religieus erfgoed. Daarvoor kreeg het Vlaamse agentschap de Sint-Godelieveabdij in erfpacht.
Duizenden bewoners, bezoekers en ondernemers deelden hun visie en bepaalden zo mee de richting van deze uitzonderlijke herwaardering. Na 400 jaar komt de tijd in de Sint-Godelieveabdij niet tot stilstand, maar ontstaan er nieuwe activiteiten die respect tonen voor de historische context, voor de ziel van de plek. Hiermee valt het intensieve traject van De Tuin van Heden na twee jaar in zijn definitieve plooi.
Ontdek in deze video de acht krachtige architecturale concepten die de nieuwe toekomst van de Sint-Godelieveabdij concreet vormgeven.
Meer weten?
Voor meer informatie over dit traject kan je terecht bij collega Judith Delbaere.
Andere interessante blogartikels
Het ABC van het topstukkenbeleid
Onze PARCUM-collega’s Lotte en Bert waren op 13 november aanwezig op de informatiedag van het Departement Cultuur, Jeugd en Media en FARO over het Topstukkendecreet en -beleid van de Vlaamse Overheid.
Ken jij de monastieke gebarentaal?
Het Europees netwerk voor immaterieel erfgoed van kloosters en abdijen kwam van 23 tot 27 oktober samen in de Franse Trappistenabdij Sept-Fons in Dompierre-sur-Besbre. De Abdij van Sept-Fons werd gesticht in 1132. Vandaag is er nog een levende gemeenschap aanwezig die heel wat immaterieel erfgoedpraktijken beoefend zoals de minder gekende praktijk: de monastieke gebarentaal.
17 oktober: Internationale dag van het Immaterieel Erfgoed
Vandaag is de allereerste Internationale Dag van het Immaterieel Erfgoed. Daarom maakte Werkplaats immaterieel erfgoed een video die de rijkdom en diversiteit van ons immaterieel erfgoed in Vlaanderen in beeld brengt.