Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Radio Klara houdt halt in PARCUM

1 augustus 2023

Radio Klara trekt deze zomer dwars door Vlaanderen, op zoek naar Kroonstukken van grote en kleine musea. Podcastmaker Arno Boey houdt ook halt in ons museum. Hij bezoekt samen met Stefan Van Lani, conservator van Abdij van Park, de magnifieke glasramen. De glasramen en de schetsen van Jan de Caumont werden in 2018 erkend als Vlaamse topstukken.

Om de kou buiten te houden, installeerden de paters in de 17de eeuw prachtige glasramen in de pandgang. Maar in de loop der tijden raakten ze over de hele wereld verspreid. De stad Leuven en de abdij startten een zoektocht om alle glasramen terug te brengen naar de plek waar ze horen. Met groot succes. Vandaag kan je nog 20 van de 41 glasramen bewonderen in het museum.

De volledige aflevering kan je op de website van Klara herbeluisteren.

Parcum Bliksem062 Cedric Verhelst

Vlaamse topstukken

De glasramen zijn gemaakt tussen 1635 en 1644 en beelden het leven van de heilige Norbertus uit. De verzameling bevat 198 gebrandschilderde panelen en 7 schetsen op papier. Dit uniek ensemble van glasramen vertoont elementen van alle toen bekende glasschildertechnieken. De combinatie van al de diverse glasverven en glasschildertechnieken maakt deze glasramen uniek voor de studie van de glasschilderkunst omstreeks 1640 in onze gewesten. Bij de uitvoering van deze glasramenreeks heeft Jan de Caumont alle registers van de glasschilderkunst opengetrokken. Hij maakt gebruik van voornamelijk helder, en gekleurd glas. Hij schildert met grisailles aan beide zijden van het glas en gebruikt verschillende tinten van zilvergeel en combineert deze kleur met transparant en opaak sanguine en blauw, groen-blauw en paars email. Door het meesterschap waarmee al deze technieken gecombineerd werden, hebben deze glasramen een grote artistieke waarde. De glasramenreeks, gemaakt in opdracht van Jan Maes (toenmalige abt van de Abdij van Park), getuigt van de culturele uitstraling van de abdij en de norbertijnen in Zuidelijke Nederlanden in de 17de eeuw.

Andere interessante blogartikels