Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Het verhaal achter carnaval

13 februari 2024

Het is nog even wachten en dan is de lente in het land! Dan beginnen de dagen weer te lengen. Het woord 'lente' is afgeleid van ‘lang’. Het is ook verwant aan het Duitse ‘Lenz’ en aan het Engelse ‘lent’ waarmee de veertig dagen durende vastentijd voor Pasen wordt bedoeld.

Misschien deed je ooit al mee aan de ‘tournée minerale’, waarbij je dertig dagen geen alcohol drinkt? Of aan ‘veertig dagen zonder vlees’? Jezelf iets ontzeggen voor een bepaalde periode, zien we als een manier om onszelf te verbeteren en te zuiveren.

Dit gebruik gaat terug op de vastenperiode uit het christendom. Die begint op Aswoensdag. Deze dag krijgen gelovigen een kruisje van as op het voorhoofd getekend. Het askruisje is een teken van berouw voor verkeerde daden, en laat zien dat de gelovige een periode van boete, bezinning en bekering ingaat. De vastenperiode duurt tot Pasen. Ze herinnert aan de veertig dagen die Jezus na zijn doop in de woestijn doorbracht om zich te bezinnen over zijn roeping. Tijdens zijn verblijf in de woestijn, probeerde de duivel hem te verleiden

Thays orrico Jo C Cv4jco Yo unsplash

Carnaval

Tijdens de vastenperiode eten gelovigen sober - geen suiker, geen alcohol, weinig vlees - en leven ze extra vroom. Tegenwoordig worden deze regels niet altijd meer zo strikt toegepast, maar het blijft een periode van bezinning.

Voor de vastenperiode begint, gooit iedereen nog eens alle remmen los! Luister naar het fragment om het verhaal achter carnaval te ontdekken.

Je gelooft het nooit

Deze verhalen en nog tal van andere weetjes kan je ontdekken in onze collectiepresentatie 'Je gelooft het nooit'. Nog tot het voorjaar kan je je verdiepen in de winterse religieuze tradities.

Andere interessante blogartikels