Iemand links laten liggen of net op handen dragen. Pannenkoeken eten op 2 februari en chocolade eieren met Pasen. Sint-Maarten, Sint-Nicolaas én de kerstman vieren. Wat hebben deze uitdrukkingen, gebruiken en feestdagen met elkaar gemeen? Juist, ze hebben hun wortels in diverse religieuze tradities.

In deze collectiepresentatie ontdek je dat veel hedendaagse spreekwoorden, symbolen, feesten en tradities gevormd zijn door de christelijke traditie in onze streken. Ook daar waar je het op het eerste gezicht niet verwacht ...

Geloof je het zelf niet? Ontdek de oorsprong van 'hocus pocus pats' het verhaal achter Sint-Janskruid, de eenhoorn, de lichtjes in de kerstboom, de hartjes voor Valentijn en de pompoenen bij Halloween. Val van de ene verbazing in de andere.

Zaalzicht lente
Campgnebeeld tijdelijk vierkant
Wordt verwacht

Aan tafel!

21.04.24 - 20.10.24

In de tentoonstelling 'Aan tafel' belicht PARCUM de eetregels, -gewoontes en tradities bij moslims, joden en christenen. Schuif mee aan tafel en ontdek het verhaal achter de matzes, de strijd tussen carnaval en vasten en de betekenis van het Zamzam water.