Kapelletjes in Vlaanderen gaat live!
Wist je dat er in Vlaanderen meer dan 15.000 kapelletjes te vinden zijn? Ze zijn belangrijk erfgoed dat onlosmakelijk verbonden is met bijzondere tradities en verhalen. Helaas dreigt deze kennis verloren te gaan. Daarom lanceren we het platform 'Kapelletjes in Vlaanderen'. Op www.kapelletjes.be kan iedereen kapellen inventariseren en inspiratie vinden om tradities te behouden. Zo zorgen we samen voor het behoud van deze bijzondere monumentjes en de verhalen die erachter schuilen.
VRT NWS kon collega Bert Verheyden strikken voor een woordje uitleg bij het fenomeen van de kapel in Vlaanderen. Samen met KADOC-KU Leuven en tal van partners brengen we alle kapelletjes in kaart op www.kapelletjes.be. We zijn ervan overtuigd dat ze nog lang niet allemaal zijn gelokaliseerd, dus ook jij kan een kapel uit je buurt toevoegen.
Iedereen inventariseert mee
Het inventariseren van kapellen is niet nieuw, maar die kennis is versnipperd. Bovendien ligt de nadruk vaak op het bouwkundige, en blijft het roerend en immaterieel erfgoed in verhouding onderbelicht.
Daarom kan je vandaag terecht op www.kapelletjes.be, dé referentiewebsite waarop we iedereen uitnodigen om kapellen te inventariseren. De uitgelezen kans om bestaande inventarissen onder de loep te nemen en op één centrale plaats in te voeren, of om nieuwe informatie in te geven. Zo is deze schat aan kennis voor iedereen raadpleegbaar.
Inspiratie voor iedereen
Het platform bevat eveneens een inspiratiegids, bedoeld om lokale organisaties, verenigingen en personen te ondersteunen bij het verderzetten van tradities of het herlanceren ervan. Dit digitaal overzicht bevat inspirerende initiatieven en praktische tips: hoe ga je aan de slag, met wie kan je samenwerken, waar kan je terecht voor ondersteuning.
Kapel gezocht: 15.000 verhalen in beweging
Daarnaast is ook het boek ‘Kapel gezocht’ verkrijgbaar. Met ongekende schoonheid leggen auteur en fotograaf het vertederende fenomeen van de kapel vast. Welke plek krijgen ze in ons landschap? Welke verhalen en tradities kleuren dit erfgoed? Met prachtige foto’s van Myriam Rispens en duiding door auteur en meesterverteller Rik Van Puymbroeck. Kapel gezocht daagt je uit om zelf op ontdekkingstocht te gaan naar de kapel in je buurt.
Meer informatie over dit project?
Lees meer op de projectpagina 'Kapelletjes in Vlaanderen' of contacteer onze collega Bert Verheyden.
Andere interessante blogartikels
Ontdek zeven Vlaamse Meesters op hun plek in en rond Leuven
Op 19 juni lanceerden we in Leuven de toeristische route ‘Meesters in Verbeelding’. Zeven religieus erfgoedsites in en rond Leuven stellen vanaf nu hun deuren open in het kader van ‘Vlaamse Meesters op hun Plek'.
Tsougkrisma, Eieren tikken met Pasen binnen de Grieks-Orthodoxe gemeenschap
De Grieks-Orthodoxe gemeenschap viert Pasen pas op 5 mei 2024. Naar aanleiding van het katholiek paasfeest registreerde IN ΣKIPPERΣTREET de traditie van tsougkrisma op het Platform immaterieel cultureel erfgoed. Lees meer over dit bijzondere gebruik.
Wivina 2.0 opgenomen in Register van Inspirerende Voorbeelden
De Vlaamse minister van Cultuur voegde op 13 februari 2024 zeven nieuwe praktijken toe aan het Register van Inspirerende Voorbeelden rond het borgen van immaterieel erfgoed. Ook Wivina 2.0 kreeg hierop een plaatsje. Deze eeuwenoude traditie werd nieuw leven ingeblazen met de hulp van PARCUM.