Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Cursus kapelletjes invoeren in Arendonk groot succes

22 september 2023

In mei lanceerden PARCUM en KADOC-KU Leuven de website www.kapelletjes.be. De website is het resultaat van het één jaar durende project 'Kapelletjes in Vlaanderen'. Het project heeft als doel een platform te bieden waarop iedereen rechtstreeks en laagdrempelig kapelletjes kan invoeren. De focus ligt hierbij vooral op de bijzondere verhalen die zich vaak achter die kleine gebouwen schuilhouden, alsook de nog levende tradities en praktijken zoals blauwwitte versieringen, zandpartijen maken, lintjes aan de kapel hangen en nog zoveel meer.

Al heel wat mensen en lokale gemeenschappen gingen met het platform aan de slag. Met een mooie impuls en extra kapelletjes op de kaart als gevolg!

Een eerste stap richting verduurzaming

Een kapelletje op de website invoeren kan zelfs met je gsm. Maar waar vind je alle nodige informatie? En welke velden moet je allemaal invullen? Heel wat bezoekers van het platform zitten met vragen. Daarom startten we met een eerste infosessie over de invoer van kapelletjes.

Met dank aan Erfgoed Noorderkempen organiseerden we op vrijdag 15 september een eerste cursus in zaal De Wamp in Arendonk. Tijdens de cursus kregen de cursisten inzage in de structuur van de website. We toonden hen op welke manieren kapellen opgezocht kunnen worden en welke informatie je waar en op welke manier kan invoeren. Na het theoretische gedeelte volgde een concrete case uit de buurt: de Sint-Jozefkapel te Zondereigen, Baarle-Hertog, gebaseerd op een uitgave van de lokale heemkundige kring Amalia van Solms.

Erfgoed Noorderkempen
Erfgoed Noorderkempen

Sint-Jozefkapel te Zondereigen

In 1908 richtte Pastoor Jozef Nooyens de kapel op ter ere van zijn naamheilige. Het gebouw had aanvankelijk een houten dak waarvan de voor- en zijkanten lichtjes uitstaken. Volgens de bron was de kapel daarom een geliefkoosde uitkijkpost voor de douaniers die het vrachtverkeer tussen Nederland en België in het oog hielden. Zoals dat bij vele kapellen het geval is, kent ook de Sint-Jozefkapel een miraculeus verhaal. De kapel raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog namelijk sterk beschadigd. Hoewel het dak volledig vernield werd, bleef het Sint-Jozefbeeld ongedeerd. Kort na de Tweede Wereldoorlog herstelden de inwoners van Zondereigen de kapel zodat de processie kon uitgaan. Tweemaal per jaar ging de processie uit. Door de dorpsstraat trok de stoet naar de kapel. Inwoners hingen vlaggen uit, ze strooiden wit zand en bloemblaadjes over de kasseien en vensterbanken werden met kaarsen en bloemen gedecoreerd. Na het afschaffen van de processie raakte ook de kapel in verval tot de gemeente de kapel enkele jaren geleden restaureerde.

Kunstenaar Stan Grooten nam Sint-Jozef onder handen en Jos Willebrords de binnenkant. Wie vandaag door het raam naar binnen kijkt, schrikt misschien wel even. Amateurkunstenaressen Bie Willebrords, Sien Huybrechts en Ans Mertons botvierden er hun creativiteit. Het altaarblad en het opstapje voor het altaar zijn ingelegd met een mozaïek van blinkende scherven: volgens de bron zelfs Gaudi-esque! Als bezinning werd het altaar beschreven met een tekst van Toon Hermans en Fina Jespers zorgt er voor het onderhoud.

Wil je zelf een cursus kapellen invoeren organiseren?

Contacteer onze collega Bert Verheyden.

Andere interessante blogartikels