
Lokaalmarkt Sint-Amands
Opgelet: dit is een voormalig gebruik. Sinds de zomer van 2022 huisvest de lokaalmarkt niet meer in deze kerk. Vanaf 2024 is Kunstuur de nieuwe gebruiker.
Kraakverse lokale producten zijn in Roeselare op vrijdag te vinden in de vroegere Sint-Amandskerk. Naast de lokaalmarkt huisvest het gebouw ook een bar en kinderatelier.
Op vraag van de Roeselarenaars
De parochiekerk Sint-Amands dateert van 1871 en werd gebouwd om het stijgende aantal gelovigen in de stationswijk van Roeselare op te vangen. Baron G. de Coninck de Merckem schonk een perceel om de nieuwe kerk een plaats te geven.
Het ontwerp is van de hand van architect Joseph Schadde (1818-1894). Twee zijportalen dateren van 1936. De Tweede Wereldoorlog zorgde voor oorlogsschade. Onder andere het transept werd gereconstrueerd in 1961-1963. De beschilderde muren kregen in die periode een witte kleur.
Lokaal
De Sint-Amandskerk hield in 2014 haar laatste eredienst. Het gebouw is sindsdien eigendom van de stad Roeselare.
De stad heeft een contract voor drie jaar afgesloten met Lokaal, een boerenmarkt die elke vrijdag tussen 14 uur en 19 uur in de kerk neerstrijkt. De vijftien marktkramers zijn allen boeren uit de streek die hun waren lokaal aan de man kunnen brengen.
Bezoekers aan de markt kunnen ook gebruik maken van de bar en het kinderatelier. De stad wil met dit initiatief de kerk opnieuw aan de gemeenschap geven.

Opgelet: dit is een voormalig gebruik. Sinds de zomer van 2022 huisvest de lokaalmarkt niet meer in deze kerk. Vanaf 2024 is Kunstuur de nieuwe gebruiker: https://hetkunstuur.com/roesel...
Andere herbestemde kerken

Het Sacrament
Het Sacrament biedt een bijzonder kader voor uw huwelijks-, verjaardags- of bedrijfsfeest. De recent gerenoveerde kapel, in het hart van West-Vlaanderen, is de gedroomde locatie voor iedereen die houdt van dat tikkeltje meer.

Coletakerk
Deze neogotische voormalige parochiekerk wordt tegenwoordig gebruikt als cultuurhuis. Met behoud van originele architectuur en decoratie én met toevoeging van hedendaagse elementen blijft dit een levendig monument.
