Grote Kerk
Dit kolossale kerkgebouw vormt tegenwoordig het culturele hart van Zeeland.
Een bewogen geschiedenis
De kolossale Onze-Lieve-Vrouwekerk of Grote Kerk ligt in de historische kern van Veere. De kerk, die ingewijd werd in 1543, is het symbool van de geschiedenis van de kleine oude havenstad. De toren werd echter nooit voltooid en in de loop van de tijd verdwenen de kerkschatten uit het gebouw. In 1809 werd ze beschoten door de Britse vloot en in 1811 door de Fransen verbouwd tot een hospitaal voor gewonde soldaten. Die plaatsten negen houten vloeren in de ruimte. De gotische ramen werden dicht gemetseld. Nadien volgde een periode van verval. Om het gebouw voor de sloop te behoeden kocht de staat de Grote Kerk van Veere in 1881 aan, als het eerste Rijksmonument van Nederland. Sindsdien valt het monument onder de verantwoordelijkheid van de Rijksgebouwendienst.
Cultuur in de kerk
In de jaren 1990 werd werk gemaakt van een nieuwe culturele invulling van de kerk. Hiervoor werden Marx & Steketee architecten BV geselecteerd. De ontwerpopgave waar het bureau voor stond was enerzijds het monument intact te laten en de bewogen geschiedenis van de Grote Kerk te laten spreken, en anderzijds het culturele gebruik in steeds wisselende configuraties optimaal te ondersteunen. In mei 2004, zo'n 10 jaar later, vond dan eindelijk de oplevering plaats.
De hoofdingang kwam terug onder de toren, met een nieuw portaal. Deze toren fungeerde vanaf 2005 ook als tentoonstellingsruimte over de geschiedenis van de Grote Kerk. De noordelijke en zuidelijke zijbeuken, ter weerszijden van de entree, werden voorzien van ruimten ten behoeve van kaartverkoop, koffiebar en een kleine winkel. In het schip werd een nieuwe betonnen vloer gelegd en houten tussenverdiepingen aangebracht. Hiermee wordt verwezen naar de houten vloeren die door de Fransen in de kerk geplaatst waren toen ze dienst deed als hospitaal, die in de loop van de tijd weer verdwenen waren. Er werden allerlei voorzieningen als kleedruimten, kantoren, toiletten, bergingen en technische ruimten in ondergebracht.
Cultuurpodium en festivalhuis van Zeeland
De Grote Kerk vormt het toneel voor zo'n dertig concerten per jaar, georganiseerd door MuziekPodium Zeeland. De nadruk ligt op klassieke muziek, maar er is ook plaats voor meer hedendaagse en oude muziek. Sinds 2019 is ze het nieuwe cultuurpodium en festivalhuis van Zeeland, aangestuurd door de Stichting Exploitatie Grote Kerk Veere. Op dit moment wordt de kerk omgevormd om nog beter aan haar nieuwe functie tegemoet te komen. Doel is een bruisende en multifunctionele ontmoetingsplaats te worden waar voor iedereen iets te beleven valt.
Een dagje in Zeeland?
Kijk eens op de website van de Grote Kerk of je een concert kan meepikken.
Andere herbestemde kerken
Sint-Laurentius - BIBOX
Dankzij het inbrengen van een nieuwe verdieping en het maken van goede afspraken nemen de eredienst en de bibliotheek in de Sint-Laurentiuskerk elk hun eigen ruimte in.
Sint-Margaretakerk
De levendige parochiekerk staat open voor culturele activiteiten en biedt onderdak aan 'Mama's voor Kinderen'.
Schoolkerk Garmerwolde
De kerk en de indrukwekkende losstaande tentoonstellingstoren van Garmerwolde brengen schoolkinderen in contact met verschillende aspecten van het christelijke en islamitische geloof. Ook te huur voor al je evenementen!