© Grote Kerk

Grote Kerk

Dit kolossale kerkgebouw vormt tegenwoordig het culturele hart van Zeeland.

Oude naam
Onze-Lieve-Vrouwekerk, Grote Kerk
Locatie
Oudestraat 26
4351 Veere
Routebeschrijving
Functie
Sociaal
Cultuur
Publieke ruimte
Type bestemming
Herbestemming
Beschermingsstatuut
Monument
Parochiekerk
Voormalig

Een bewogen geschiedenis

De kolossale Onze-Lieve-Vrouwekerk of Grote Kerk ligt in de historische kern van Veere. De kerk, die ingewijd werd in 1543, is het symbool van de geschiedenis van de kleine oude havenstad. De toren werd echter nooit voltooid en in de loop van de tijd verdwenen de kerkschatten uit het gebouw. In 1809 werd ze beschoten door de Britse vloot en in 1811 door de Fransen verbouwd tot een hospitaal voor gewonde soldaten. Die plaatsten negen houten vloeren in de ruimte. De gotische ramen werden dicht gemetseld. Nadien volgde een periode van verval. Om het gebouw voor de sloop te behoeden kocht de staat de Grote Kerk van Veere in 1881 aan, als het eerste Rijksmonument van Nederland. Sindsdien valt het monument onder de verantwoordelijkheid van de Rijksgebouwendienst.

© Grote Kerk
© Grote Kerk

Cultuur in de kerk

In de jaren 1990 werd werk gemaakt van een nieuwe culturele invulling van de kerk. Hiervoor werden Marx & Steketee architecten BV geselecteerd. De ontwerpopgave waar het bureau voor stond was enerzijds het monument intact te laten en de bewogen geschiedenis van de Grote Kerk te laten spreken, en anderzijds het culturele gebruik in steeds wisselende configuraties optimaal te ondersteunen. In mei 2004, zo'n 10 jaar later, vond dan eindelijk de oplevering plaats.

De hoofdingang kwam terug onder de toren, met een nieuw portaal. Deze toren fungeerde vanaf 2005 ook als tentoonstellingsruimte over de geschiedenis van de Grote Kerk. De noordelijke en zuidelijke zijbeuken, ter weerszijden van de entree, werden voorzien van ruimten ten behoeve van kaartverkoop, koffiebar en een kleine winkel. In het schip werd een nieuwe betonnen vloer gelegd en houten tussenverdiepingen aangebracht. Hiermee wordt verwezen naar de houten vloeren die door de Fransen in de kerk geplaatst waren toen ze dienst deed als hospitaal, die in de loop van de tijd weer verdwenen waren. Er werden allerlei voorzieningen als kleedruimten, kantoren, toiletten, bergingen en technische ruimten in ondergebracht.

© Grote Kerk
© Grote Kerk

Cultuurpodium en festivalhuis van Zeeland

De Grote Kerk vormt het toneel voor zo'n dertig concerten per jaar, georganiseerd door MuziekPodium Zeeland. De nadruk ligt op klassieke muziek, maar er is ook plaats voor meer hedendaagse en oude muziek. Sinds 2019 is ze het nieuwe cultuurpodium en festivalhuis van Zeeland, aangestuurd door de Stichting Exploitatie Grote Kerk Veere. Op dit moment wordt de kerk omgevormd om nog beter aan haar nieuwe functie tegemoet te komen. Doel is een bruisende en multifunctionele ontmoetingsplaats te worden waar voor iedereen iets te beleven valt.

© Grote Kerk
© Grote Kerk

Een dagje in Zeeland?

Kijk eens op de website van de Grote Kerk of je een concert kan meepikken.

 • © Grote Kerk
  © Grote Kerk
 • © Grote Kerk
  © Grote Kerk
 • © Grote Kerk
  © Grote Kerk
 • © Grote Kerk
  © Grote Kerk
 • © Grote Kerk
  © Grote Kerk
 • © Grote Kerk
  © Grote Kerk

Bronnen

Polderman, T., Geschiedenis van de Grote Kerk Veere, 2007

Grotekerkveere.nl

Veere-stad.nl - Grote Kerk Veere

Wikipedia - Grote Kerk (Veere)

Andere herbestemde kerken