Den Hannekesnest
Onder het motto 'beter een goede buur dan een verre vriend' zorgt Buurt'punt Den Hannekesnest voor een ontmoetingsplaats waar alle inwoners van Kerkbrugge - Langerbrugge thuis zijn.
Klooster met kostschool
In 1873 schonk de heer Groverman, eigenaar van het Gentse kasteel Ter Beken, enkele gronden aan de Zusters Onze-Lieve-Vrouw Visitatie voor de oprichting van een klooster met een kostschool voor juffrouwen. In 1875 werd de kloosterkapel opgericht, het complex ingewijd en konden de eerste zusters er hun intrek nemen.
Een parochiekerk voor Kerkbrugge - Langerbrugge
Wanneer de kostschool in 1930 de deuren sloot, werd de kloosterkapel van de zusters omgevormd tot de nieuwe parochiekerk van Kerkbrugge – Langerbrugge en toegewijd aan de Goddelijke Voorzienigheid.
Een nieuwe ontmoetingsplaats
In 2014 werd de kerk in de Burggravenlaan onttrokken aan de eredienst. Daarop gaf de kerkfabriek het gebouw, voor een periode van 30 jaar, in erfpacht aan vzw Obra|Baken (nu Voluit), een organisatie die activiteiten en ondersteuning op maat aanbiedt aan mensen met een verstandelijke beperking, autisme, niet-aangeboren-hersenletsel en mensen die kwetsbaar staan in het leven.
In 2018 werden de bewoners van Kerkbrugge – Langerbrugge gevraagd naar wat ze in hun woonbuurt misten en welke functie de voormalige kerk zou kunnen opnemen om deze leemte op te vullen. Al snel werd duidelijk dat de sluiting van cafés, winkels en andere informele ontmoetingsplaatsen in de wijk een groeiende anonimiteit tussen de inwoners bevorderde. Er was een plaats nodig die bijdroeg aan een verbonden, zorgzame buurt. Een plek waar buren elkaar beter leren kennen, waar dingen gebeuren, waar iedereen thuis is.
In 2020 werd de parochiekerk omgebouwd tot centrale ontmoetingsplek voor de hele gemeenschap.
Inclusief en levendig
Tijdens de eerste coronagolf werden de inwoners opgeroepen een naam te bedenken voor het initiatief. Niet veel later was Buurt’punt ‘Den Hannekesnest’ geboren. Het oude kerkgebouw wil een warm nest zijn, een thuis voor de buurt. Net zoals in het nest van een ‘hanne’ of ‘ekster’, waar de meest uiteenlopende voorwerpen worden verzameld, is er in het buurtpunt plaats voor de meest uiteenlopende activiteiten. Een korte keten winkel waar seizoensgebonden en lokale producten centraal staan, een burenbar, een terras met zandbak en petanquebaan, kleinere zaaltjes en een polyvalente ruimte voor diverse initiatieven: ze maken het centrum tot een laagdrempelig en levendig geheel.
Sinds de opening van Den Hannekesnest in juli 2021 slaan vrijwilligers, mensen in een activeringstraject en begeleid werkers van Obra|Baken (nu Voluit) er de handen in elkaar om van de buurt een sociale, inclusieve en duurzame woonkern te maken.
Andere herbestemde kerken
De Passage
Na tal van herbestemmingen, is de Sint-Martinuskerk uitgegroeid tot een commercieel centrum met winkels, horecazaken, polyvalente ruimtes en een officieel fietsinfopunt.
Architectenbureau MAS
Dit moderne kerkgebouw trok vanwege haar eigenzinnige karakter de aandacht van architectenbureau MAS, die hun kantoor erin onder brachten.
ODEON Cultuurhuis
In dit voormalige zaalkerkje in Drenthe weerklinken tegenwoordig de noten van de muziekschool van Arjan Verhart.