Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Waarderen, selecteren en herbestemmen

Wat is de moeite waard om te bewaren? Is dit schilderij of beeld wel waardevol genoeg om het te laten restaureren? Kunnen niet meer gebruikte kerkelijke gewaden nog ergens dienst doen?

Ken je collectie!

Inzicht in je eigen collectie, en de verschillende waarden en betekenissen kennen. Dat heb je nodig om goede en onderbouwde beslissingen te nemen bij behoud en beheer van je collectie. Maar ook bij een herbestemming of afstoting van religieus erfgoed moet je weten wat meer en minder waardevol of betekenisvol is.

Niet alleen kunsthistorische of historische waarden zijn van tel, maar evenzeer de betekenis van religieuze voorwerpen voor de lokale geloofsgemeenschap en voor de bredere gemeenschap. Dit is echter geen eenvoudige opdracht voor kerkfabrieken en andere beheerders van religieus erfgoed.

DSC 0122 klein

Een stappenplan voor het waarderen van je erfgoed

PARCUM ontwikkelde samen met de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen een stappenplan om je hierbij op weg te helpen. Het stappenplan is een leidraad om stap voor stap het participatieve proces van waarderen, selecteren en herbestemmen van roerend religieus erfgoed te doorlopen. Je betrekt hierbij verschillende partijen en komt tot gedragen en onderbouwde beslissingen, rekening houdend met de bestaande wetgeving en procedures. Het traject resulteert in een concreet en uitvoerbaar bestemmingsplan.

Aan de slag met het stappenplan

Het stappenplan voor waardering kan je volledig online doorlopen. Je vindt er ook alle nodige documenten en invulformulieren. Zorg wel dat je een erfgoedspecialist betrekt bij je traject!

Laat je begeleiden

Je collectie waarderen is best een opdracht. PARCUM kan je hierbij begeleiden en een volledig waarderingstraject van A tot Z uitrollen.

Meer weten?

Heb je vragen over waarderen? Onze collega Jan Klinckaert helpt je graag verder!

Jan klinckaert

Jan Klinckaert

Adviseur religieus erfgoed Limburg | Aanspreekpunt islamitisch erfgoed