Home Slide nl 3 1557414652

Open Kerken

De functie van een kerk is steeds meer aan het veranderen. Een kerkgebouw is meer dan een gebouw. Het is een ontmoetingsplaats. Meer en meer kerken openen daarom ook hun deuren buiten de uren van de erediensten.

PARCUM en Open Kerken werken samen

Is jouw kerk op slot buiten de uren van de eredienst? Jammer toch. Een kerkgebouw heeft een maatschappelijke betekenis. Het zou een plaats moeten zijn waar mensen samen komen.

Mensen komen om verschillende redenen naar deze religieuze gebouwen. Omwille van spirituele of culturele redenen, of gewoon uit nieuwsgierigheid. Laat de erfgoedliefhebbers niet voor een gesloten kerkdeur staan!

© Anna Shvets
© Anna Shvets

Religieus erfgoed kan met zorg en creativiteit levend en relevant gemaakt worden. Bij PARCUM willen we kerkbesturen helpen bij het openstellen van dit erfgoed. Daarom hebben we de banden met de organisatie 'Open Kerken' aangehaald. Open Kerken timmert al jaren aan deze weg. En zal dat ook nog blijven doen! Via hen kan je een aanvraag indienen voor het openstellen van je kerk. Een adviseur van PARCUM komt dan langs en helpt je om je kerk veilig toegankelijk te maken.

Veiligheid eerst

Veiligheid is vaak een drempel. Hoe zorg je dat er niets gestolen wordt? En hoe zit het met de veiligheid van de bezoekers? Het openstellen van je kerkgebouw kan wat risico's met zich meebrengen.

Het is mogelijk om je kerkgebouw met een minimum aan risico open te stellen. Met enkele preventieve acties spring je al een heel eind. Maar we raden je wel aan om eerst werk te maken van een risicoanalyse. Hiervoor ontwikkelden we een checklist. De vragen wijzen je op mogelijke veiligheidsrisico's.

Heb je toch nog vragen of hulp nodig? We bouwden heel wat expertise op op vlak van veiligheidszorg. Onze adviseurs komen graag eens langs om de risico's en oplossingen samen met jou te bekijken!