Testinventarisatie kapelletjes van start gegaan
Starten met testen!
Het project 'Kapelletjes in Vlaanderen' heeft als één van haar einddoelstellingen "de inventarisatie van alle kapellen in Vlaanderen mogelijk maken". Omdat er net zo bijzonder veel kapellen zijn, doen we dit uiteraard niet alleen. Finaal zullen we beroep kunnen doen op iedereen, want ook jij zal je lokale kapel zelf kunnen inventariseren. Een laagdrempelige en gebruiksvriendelijke tool moet dit mogelijk maken!
Achter de schermen zijn we bijgevolg gestart met een online testinventarisatie. Samen met de projectpartners en experten hebben we een eerste inventarisfiche opgesteld. Deze wordt momenteel uitgetest door een selecte groep vrijwilligers en kapelkenners. Zij evalueren de verschillende inventarisatievelden, die onder meer peilen naar de (ontstaans)geschiedenis; naar tradities verbonden met de kapel; naar objecten die je er aantreft en naar de kapelsite zelf. Na de test zullen we de inventarisatie kunnen bijschaven.
Kapelletjes in Vlaanderen
Kapelletjes zijn veel meer dan je denkt. Ze herbergen bijzondere beelden, of zijn onlosmakelijk verbonden met eeuwenoude tradities en verhalen. Om dat diverse erfgoed op eenzelfde manier te inventariseren ontwikkelt PARCUM met verschillende partners instrumenten. Via aanvullende acties zetten we dit erfgoed extra in de kijker en creëren we draagvlak voor kapelletjes in Vlaanderen.
Wat organiseer jij aan jouw kapel?
Het project omvat niet alleen een inventarisatie van alle kapellen in Vlaanderen. Daarnaast bieden we een inspiratiegids aan. Hierin bundelen we goede praktijkvoorbeelden en een overzicht van allerlei activiteiten. Recente restauratietrajecten, al dan niet gekoppeld aan inzamelacties bijvoorbeeld. Maar evengoed initiatieven die kapellen in de kijker zetten krijgen een plaats in de gids: wandel- en fietstochten, festiviteiten, stripboeken, digitale verwezenlijkingen, … Zo willen we individuen en vereniging stimuleren om zelf met een lokale kapel aan de slag te gaan.
Vinden er speciale vieringen plaats aan jouw kapel in de buurt? Staan er in de meimaand activiteiten op de planning waarbij een kapel centraal staat? Werd er onlangs gerestaureerd of doe je hele andere dingen met een kapel? Laat het ons gerust weten!
Meer info?
Heb je vragen omtrent de praktijkgids of de testinventarisatie?
Contacteer onze collega Bert Verheyden.
Andere interessante blogartikels
Ken jij de monastieke gebarentaal?
Het Europees netwerk voor immaterieel erfgoed van kloosters en abdijen kwam van 23 tot 27 oktober samen in de Franse Trappistenabdij Sept-Fons in Dompierre-sur-Besbre. De Abdij van Sept-Fons werd gesticht in 1132. Vandaag is er nog een levende gemeenschap aanwezig die heel wat immaterieel erfgoedpraktijken beoefend zoals de minder gekende praktijk: de monastieke gebarentaal.
17 oktober: Internationale dag van het Immaterieel Erfgoed
Vandaag is de allereerste Internationale Dag van het Immaterieel Erfgoed. Daarom maakte Werkplaats immaterieel erfgoed een video die de rijkdom en diversiteit van ons immaterieel erfgoed in Vlaanderen in beeld brengt.