Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Dialoogforum 'Religie-Helend-Verdelend' bracht 50 deelnemers samen

22 januari 2019
Geschreven door Julie Aerts

PARCUM is een dialoogmuseum. Een plek voor inspiratie en ontmoeting. Daarom brengt PARCUM mensen samen rond erfgoed van verschillende religies en levensbeschouwingen. Het gesprek aangaan vanuit dit erfgoed staat centraal.

Op 21 januari 2019 vond het dialoogforum ‘Relgie-Helend-Verdelend’ in PARCUM plaats. Vertrekkende vanuit de gelijknamige tentoonstelling reflecteerden meer dan 50 deelnemers over de relatie tussen religie, oorlog en vrede. Wat is de betekenis van religie in oorlog en vrede? Hoe komen de aspecten conflict en verzoening naar voor in de islam? En welke rol spelen kunst en erfgoed in tijden van oorlog?

Prof. dr. Jan De Volder beet de spits af. Met zijn keynote ging hij dieper in op de relatie tussen het christendom en de islam en de precaire verhouding tussen religie, verzoening en conflict. Ahmed Azzouz - inspecteur-adviseur islam – gaf een reflectie op dit thema vanuit islamitisch perspectief. Gust De Preter plaatste vervolgens de kruistochten in een historisch en actueel perspectief. Na de lunch gaf kapitein Erik Locht een boeiende lezing over erfgoed in de frontlinie. Hij belichte hiermee de rol van (religieus) erfgoed in conflictsituaties.

Na de lezingen werden de deelnemers op sleeptouw genomen door de tentoonstelling ‘Religie-Helend-Verdelend’. Tijdens de dialoogrondleiding ging een gids met etnisch-religieus diverse achtergrond in dialoog ging met één van de vaste PARCUM-gidsen en met het publiek.

Heb je vragen over deze activiteit?

Wil je graag meer weten over deze activiteit? Of ben je op zoek naar inspiratie om zelf dialoogactiviteiten op poten te zetten? Neem dan contact op met onze collega Julie Aerts.

Julie Aerts

Julie Aerts

Adviseur religieus erfgoed

Meest recente nieuwsberichten

Andere interessante blogartikels