Het museum PARCUM bevindt zich in de Abdij van Park. Je kan er naast tijdelijke tentoonstellingen ook de historische ruimtes van de abdij bezoeken. In 2011 kwam de hele abdijsite in erfpacht bij de Stad Leuven en op vraag van de paters norbertijnen werd een innovatief masterplan uitgewerkt. Sinds 2012 is een grondige restauratie van de Abdij van Park aan de gang. Als referentiepunt werd geopteerd voor de toestand van de 18de eeuw. In die periode vonden ingrijpende werken plaats en hebben ook de interieurs grondige veranderingen ondergaan. Maar toch ontdek je hier en daar elementen die ouder zijn.

De grootse restauratiecampagne geeft steeds meer, vaak eeuwenlang verborgen geheimen van het monument prijs. Pareltjes uit verschillende bouwperiodes. In deze rubriek nemen we je elke week mee langs verschillende van deze verborgen schatten.

Het begin van alles

Op 19 april 2017 werd PARCUM onthuld als de nieuwe naam van het museum en expertisecentrum voor religieus erfgoed in Vlaanderen en Brussel. PARCUM verwijst naar parcum dominorum, de Latijnse roepnaam van de Abdij van Park, zoals die voorkomt op de oudste afbeelding van de abdij op een gravure van J.B. Gramaye uit 1610.

Het logo van PARCUM werd samen met de huisstijl vormgegeven door grafisch ontwerpster Sara de Bondt. Zij zocht in haar ontwerp naar een verbinding met de Abdij van Park, de plaats waar PARCUM zijn activiteiten ontwikkelt. Ze vond die in de karakteristieke vormgeving van de letter A, met de naar beneden geknikte dwarsstreep in de inscriptie ANNO (‘in het jaar’) boven een deur in de westelijke pandgang als aanduiding van het bouwjaar 1652. Een dergelijke vormgeving van de letter A vinden we ook terug op verschillende vroegchristelijke monumenten, als eerste letter van het Griekse alfabet en als symbool van het begin van alles. Wie goed zoekt, vindt op nog meer plaatsen in de abdij deze specifieke letter terug.

J. B. Gramaye, Gravure Parcum Dominorum, 1610 - Archief Abdij van Park
J. B. Gramaye, Gravure Parcum Dominorum, 1610 - Archief Abdij van Park
  • © Cedric Verhelst
    © Cedric Verhelst
  • © Cedric Verhelst
    © Cedric Verhelst

Andere interessante blogartikels