This is not a collection3.07.19 - 3.11.19

"De sterkte van PARCUM schuilt in het sobere. [...] Het brengt zorgvuldig geselecteerde stukken bijeen via associaties en betekenisvolle vertalingen van oud naar nieuw." **** - De Standaard

Een bewegend Jezuskindje, geestelijke medicijnen, liturgisch speelgoed. Doorheen de tijd hebben mensen op verschillende manieren uiting gegeven aan hun geloof. Het ongrijpbare grijpbaar proberen te maken. Met heel uiteenlopend erfgoed tot gevolg.

In een frisse en eigentijdse opstelling biedt PARCUM een kijk op dit veelzijdig religieus erfgoed. This is not a collection (3.07.2019 – 3.11.2019) brengt topstukken, bijzondere objecten en alledaags erfgoed uit de eigen collectie, in dialoog met werk van hedendaagse kunstenaars Guillaume Bijl, David Claerbout, Berlinde De Bruyckere en Ria Pacquée.

Met This is not a collection stelt PARCUM de eigen collectie en -vorming in vraag. Dit erfgoed maakt tenslotte deel uit van ons collectief geheugen. Is het dan niet van iedereen? En wat brengt de toekomst voor het religieus erfgoed in Vlaanderen? Een collectie is immers nooit af, maar groeit en evolueert. En dit in voortdurende dialoog met zij die het gebruiken.

Meer dan alleen voor de eigen collectie, draagt PARCUM zorg voor het religieus erfgoed in Vlaanderen. This is not a collection is een blauwdruk van de erfgoedstukken die PARCUM koestert, zowel binnen als buiten de museummuren.