Religieuze elementen

This is not a collection

3 juli 2019 - 3 november 2019

Een bewegend Jezuskindje, geestelijke medicijnen, liturgisch speelgoed. Mensen hebben op verschillende manieren uiting gegeven aan hun geloof. Het ongrijpbare grijpbaar proberen te maken. Met heel uiteenlopend erfgoed tot gevolg.

In een frisse en eigentijdse opstelling biedt PARCUM een kijk op dit veelzijdig religieus erfgoed. This is not a collection brengt topstukken, bijzondere objecten en alledaags erfgoed uit de eigen collectie, in dialoog met werk van hedendaagse kunstenaars Guillaume Bijl, David Claerbout, Berlinde De Bruyckere en Ria Pacquée.

 • © Wouter Jaspers
  © Wouter Jaspers
 • © Wouter Jaspers
  © Wouter Jaspers
 • © Wouter Jaspers
  © Wouter Jaspers
 • © Wouter Jaspers
  © Wouter Jaspers
 • © Wouter Jaspers
  © Wouter Jaspers

Met This is not a collection stelt PARCUM de eigen collectie en -vorming in vraag. Dit erfgoed maakt tenslotte deel uit van ons collectief geheugen. Is het dan niet van iedereen? En wat brengt de toekomst voor het religieus erfgoed in Vlaanderen? Een collectie is immers nooit af, maar groeit en evolueert. En dit in voortdurende dialoog met zij die het gebruiken.

Meer dan alleen voor de eigen collectie, draagt PARCUM zorg voor het religieus erfgoed in Vlaanderen. This is not a collection is een blauwdruk van de erfgoedstukken die PARCUM koestert, zowel binnen als buiten de museummuren.

De tentoonstelling werd omgebouwd tot onze permanente opstelling.